Generic filters
Exact matches only

Sprečite pogoršanje simptoma psorijaze tokom leta

Kraj duge zime je dobra vest za osobe koje pate od psorijaze. Toplije vreme znači manje kožnih tegoba i nežniju kožu. Simptomi psorijaze se obično ublaže tokom leta, ali to ne znači da u potpunosti možete zanemariti negu kože.

 

Psoriasis vulgaris is an disease that affects the skin

Donosimo vam korake pomoću kojih ćete čitavo leto biti bezbrižni i dodatno smanjiti rizik od pogoršanja simptoma psorijaze.

Sunčajte se, ali pažljivo

Većina osoba, koje pate od psorijaze, oseća smanjenje simptoma tokom izlaganja sunčevim zracima. Oko 15 do 25 minuta sunčanja dnevno bez zaštitnog faktora zaista može pomoći, ali ne svakome. Čak i ako ste primetili da sunce ublažava simptome psorijaze budite pažljivi. Osim što se izlažete riziku od nastanka raka kože, takođe postoji rizik od nastanka opekotina. Za osobe, koje pate od psorijaze, i najmanja oštećenja kože mogu uzrokovati teške simptome. Zapamtite i da neki lekovi koji se uzimaju za ublažavanje simptoma psorijaze mogu učiniti kožu još osetljivijom na sunce.

Kupanje je odlično, ali samo ako poštujete osnovna pravila

Plivanje i kupanje može značajno ublažiti simptome psorijaze. Većina osoba ističe da plivanje i namakanje u toploj vodi pomaže u bržem zaceljivanju rana i smanjuje ispucanost kože. S druge strane, hlor i morska so isušuju kožu, što znači da simptomi psorijaze mogu biti puno intenzivniji. Stručnjaci preporučuju da se nakon svakog kupanja odmah istuširate i namažete celo telo umirujućim losionom.

Pazite na ubode insekata

Ubodi insekata takođe mogu pogoršati simptome psorijaze, stoga se zaštite od uboda, ali adekvatnim sredstvima za zaštitu, koji neće iritirati vašu kožu. Ako ste primetili ubod, nanesite kortikosteroidnu kremu u obilnom sloju čim to primetite.

Komentari
Loading...