Sprečite opadanje kose- Saveti

Najčešći oblik gubitka kose kako kod žena tako i kod muškaraca naziva se telogen effluvium i predstavlja reakciju organizma na stres kojem je telo bilo izloženo, na dejstvo hormona a može biti i posledica uzimanja nekih lekova.

tt

Ovaj problem može pogoditi osobe bilo kod životnog doba. Javlja se naglo, nakon nekog stresnog događaja koji deluje kao okidač. Manifestuje se više kao proređivanje kose i njeno stanjivanje nego kao ćelavost u pravom smislu te reči.

Problem je prolazan. Vremenom se stanje poboljšava što je i razumljivo budući da je telogen effluvium povezan sa prirodnim ciklusom rasta dlake.

Životni ciklus dlake se sastoji iz tri faze:

  1. anagena faza ili faza rasta traje 2-6 godina
  2. katagena ili prelazna koja traje dve nedelje
  3. telogena faza odnosno faza mirovanja koja traje 3-4 meseca

U svakom trenutku oko 90% naše kose je u fazi rasta. Mesečno kosa poraste oko 1cm. Kako čovek stari kosa menja kvalitet, boju i izgled. Do početka promena u boji i strukturi kose izmeni se u proseku oko 10 ciklusa rasta. Kada se dlaka nađe u telogenoj fazi, vlas ostaje u folikulu sve dok ne bude istisnuta rastom nove vlasi koja je u anagenoj fazi. Stara vlas otpada i zamenjuje je mlada, nova.

Obično je samo 10-15% vlasi u telogenoj fazi ali iznenadni stresni događaj može dovesti do toga da mnogo veći procenat vlasi uđe u telogenu fazu, što znači da će nakon tri meseca sve te vlasi i otpasti. Razloga za brigu nema, jer istovremeno počinju da rastu nove pa će vremenom kosa dobiti pređašnju gustinu.

Većina ljudi u nekom životnom periodu doživi period telogen effluviuma bilo zbog bolesti ili nekih drugih stersnih i traumatičnih događaja.

Androgena alopecija je čest oblik gubitka kose i povezan je sa nivoom hormona u organizmu. Ovaj tip alopecije pogađa skoro 50% muškaraca pa je to i najčešći vid ćelavosti muške populacije. Razvija se postepeno sa godinama. Zanimljivo je da se ovaj tip ćelavosti javlja kod skoro istog procenta žena starijih od 40 godina. U osnovi ovog vida ćelavosti je nivo supstance dihidrotestosterona (DHT) koji se i u organizmu muškarca i žene stvara pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze. Kada je nivo ovog enzima povećan raste i nivo DHT-a koji deluje na folikul dlake, kosa postaje sve tanja i na kraju potpuno nestaje. Kod muškaraca se rubna linija kose postepeno povlači ili se na temenu postepeno povećava zona bez kose. Kod žena androgena alopecija uzrokuje proređenost čitave kose a vlasi se najviše gube na vrhu i sa ove strane glave.

Alopecija areata je uobičajeni gubitak kose kod žena i autoimune je prirode. Imuni sistem iz nekog razloga napada folikule dlake koji postaju sve manji, rast kose se drastično usporava i dešava se da mesecima nema znakova mlade, nove kose na vlasištu. Nakon nekog vremena kosa može nastaviti da normalno raste, može se desiti da se rast nastavi samo u pojedinim zonama vlasišta a nije isključena ni mogućnost da kosa više nikada ne izraste. Dobra vest je to što folikuli ostaju živi pa se u nekom trenutku mogu aktivirati a loša, da nije pronađen način njihove aktivacije.

Opadanje kose može nastati i usled prisustva nekog upalnog procesa u organizmu, oboljenja štitaste žlezde, anemije, ginekoloških poremećaja (policistični jajnici), uzimanja lekova (kontraceptivne pilule, lekovi iz grupe beta blokatora kao i oni za razređivanje krvi, protiv depresije, protiv bolova..), neadekvatne ishrane (držanje dijete kao i nedovoljan unos minerala i vitamina), gojaznosti.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...