Sprečite nastanak proširenih vena!

Čak 50% žena ima problema s proširenim venama. Vene postaju manje elastične  s godinama, stoga su proširene vene problem koji se najčešće javlja kod osoba starije dobi.

mmmIako je oko 50% ukupnih uzročnika proširenih vena povezano s genetikom, postoje neke stvari koje mogu pomoći smanjiti rizik od pojave proširenih vena.

1. Krećite se

Svakodnevna fizička aktivnost i održavanje zdrave telesne težine će poboljšati cirkulaciju i održati vene zdravim i jakim. Za dodatno poboljšanje cirkulacije, fokusirajte se na jačanju mišića celog tela, naročito nogu.

Nemojte prekrsiti noge dok sedite

Znamo da je to ženstveno, ali prekrštanje nogu dok sedite povećava pritisak na vene. Ako se ne možete suzdržati, držite noge prekrštene kraće vreme.

Istraživanja su pokazala da žene, koje češće sede s prekrštenim nogama, imaju povećan rizik od nastanka proširenih vena.

Kupite kompresiske čarape

Možda nisu privlačne, ali će vam svakako dobro doći. Ako znate da ćete jedan dan dugo stajati ili sediti, svakako obucite kompresiske čarape.

One će poboljšati cirkulaciju i sprečiti slabljenje vena koje se javlja zbog višegodišnjeg prekomernog sedenja ili stajanja.

Unosite suplemente

Istraživanja su pokazala da suplementi divljeg kestena ojačavaju vene i smanjuju oticanje. Osim divljeg kestena postoji suplement bora koji takođe pruža potporu venama.

Važno je da se pre početka uzimanja suplemenata posavetujete s lekarom, naročito ako patite od medicinskih stanja i već uzimate neke lekove.

Pripazite na unos soli

Osim što škodi celokupnom zdravlju, prekomeran unos soli povećava rizik od nastanka proširenih vena. So takođe podstiče zadržavanje vode u telu, što može prouzrokovati oticanje ruku i nogu.

Povećajte unos vlakana

Hronični zatvor stvara dodatan pritisak na krvožilni sistem vašeg abdomena. Sve se to odražava na vaše noge. Povećanje unosa vlakana putem različitog voća i povrća će pomoći u sprečavanju zatvora.

Izbegavajte potpetice

Istraživanja su pokazala da mišići listova slabije rade kada nosite visoke potpetice. Slabiji rad mišića znači i slabiju cirkulaciju.

Sve to oslabljuje krvne žile, uzrokuje njihovo oticanje i na kraju proširene vene. Ako osećate napetost u mišićima listova nakon nošenja visokih potpetica, napravite nekoliko dana pauze.

Držite noge podignute u vazduhu

Svaki put kada ste u prilici podignite noge. Dok gledate televizor, ručate za stolom ili dok spavate. Na taj način ćete smanjiti količinu pritiska na vene i poboljšati cirkulaciju.

 

 

Komentari
Loading...