Sprečite nastanak kamena u žučnoj kesi

Jak bol pod rebrima, mučnina, povraćanje… ovo su neki od simptoma upale žučne kese čije zdravlje možete sačuvati pravilnom ishranom i zdravim navikama.

[ File # csp10285148, License # 2235545 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / ruigsantos

Da bi se izbeglo stvaranje kamena u žučnoj kesi neophodno je promeniti režim ishrane. Ovo se posebno odnosi na osobe koje unose kaloričnu masnu hranu.

Trebalo bi izbegavati namirnice koje sadrži životinjsku mast (kao što su punomasno mleko, sir, žumance, puter, masno crveno meso, kolači), ali i konzumiranje životinjskih belančevina i dodatnog šećera.

Da bi ste sprečili nastanak kamena u žučnoj kesi trebali bi slediti ove savete:

  • Potrudite se da svakoga dana redovno uzimate sve obroke, a naročito doručak.
  • Za bolje varenje je dobro piti gorke napitke kao što je tonik. Najbolje je da se svakoga dana popije sok od pola limuna u čaši tople vode, oko pola sata pre doručka.
  • Pronađite u toku dana pola sata vremena za žustru šetnju, kako bi se predupredilo nastajanje žučnog kamena od holesterola.
  • Dnevno popijte najmanje šest čaša vode, jer se time smanjuje rizik od prevelike koncentracije žuči.
  • Svakoga dana uzmite jednu kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja jer će ono pomoći bolji protok žuči kao i eliminisanje manjih kamenčića.
  • U svakodnevnoj ishrani što češće koristite grejpfrut, grožđe, kruške, koštunjavo vođe, tamni pirinač i integralne žitarice.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...