Spermogram

Spermogram je tzv. nativni pregled sperme. Ovim pregledom se dobijaju podaci o ukupnom broju spermatozoida, procentu progresivno pokretnih, ne-progresivno pokretnih, slabo pokretnih i nepokretnih spermatozoida.

spermogram-spermatozoidi-slika-urolog

Osim toga, ovim pregledom se određuju i parametri kao što je zapremina, viskoznost, brzina likvefakcije, pH, boja ejakulata, kao i podaci vezani za aglutinaciju i agregaciju spermatozoida.

Šta utiče na broj spermatozoida?
Smanjenje broja spermatozoida mogu prouzrokovati neki lekovi (kao što su cimetidin i neki od lekova koji se koriste u lečenju karcinoma), te muški i ženski hormoni (testosteron, estrogen). Takođe, na smanjenje broja spermatozoida mogu uticati i konzumiranje alkohola, cigareta ili marihuane.

Postoje i neke biljke koje mogu uticati na rezultate analize semena. O njihovom konzumiranju potrebno je posavetovati se sa svojim doktorom. Izloženost radijaciji i neke hemikalije (poput određenih pesticida ili spermicida) takođe mogu uticati na smanjenje broja spermatozoida, njihovu slabu pokretljivost ili povećanje broja abnormalnih spermatozoida.

Postupak uzimanja uzorka
Uzorak se obično uzima u laboratoriji. Potrebno je da se izvrši masturbacija i ejakulacija u sterilnu posudicu. Ne smeju se upotrebljavati obični kondomi, jer sadrže lubrikante koji imaju spermicidno delovanje. Apstinencija od ejakulacije pre uzimanja uzorka mora biti od 2 do 5 dana, budući da se u uzorku nakon apstinencije kraće od 2 dana, može naći manji broj spermatozoida, a nakon apstinencije duže od 5 dana, opada njihova pokretljivost. Bitno je uzeti ceo ejakulat jer prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida.

Uzorak se može doneti u laboratoriju od kuće, ali je nužno da to bude u okviru jednog sata od ejakulacije. Takođe, potrebno je paziti na održavanje telesne temperature uzorka, što je najlakše učiniti tako što se transportuje u unutrašnjem džepu kaputa ili u džepu košulje.

Pokretljivost spermatozoida

Pokretljivost se odnosi na procenat aktivno pokretnih spermatozoida u ejakulatu. Prema proceni pokretljivosti, spermatozoidi se svrstavaju u sledeće kategorije:

  • nepokretni
  • slabih pokreta ili pokretni u mestu
  • sporo pokretni
  • brzo pokretni (progresivni)

Barem 100 spermatozoida klasifikuje se po ovom sistemu i uglavnom se procedura ponavlja sa još jednom kapljicom semena, iz istog uzorka.

Spermocitogram
Spermocitogram je deo pregleda koji se obavlja na velikim mikroskpskim uvećanjima i pruža informacije vezane za morfologiju spermatozoida, kao i procenu prisustva i broja drugih ćelija kao što su leukociti, eritrociti, epitelne ćelije, nezrele forme spermatozoida, bakterije itd.

Ejakulat obično sadrži i druge ćelije osim spermatozoida. To su ćelije iz uretre, ćelije iz kojih nastaju spermatozoidi, te bela krvna zrnca (leukociti) i razni mikroorganizmi. Neki od mikroorganizama su povezani s neplodnošću, dok drugi imaju vrlo mali ili nikakav uticaj na plodnost. Normalano učešće leukocita (belih krvnih zrnaca) u ejakulatu je

Ako je prisutan veći broj leukocita, potrebno je raditi dalje mikrobiološke analize, jer je to obično znak neke infekcije u polnim žlezdama u kojima se semena tečnost proizvodi. O infekciji se ne zaključuje samo na osnovu povišenog prisustva leukocita u ejakulatu. Jedan od opasnijih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u ejakulatu je bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) koja može uzrokovati začepljenje semenovoda, poremećaj sazrevanja spermatozoida i povećanje broja antitela na spermatozoide. Obzirom da se klamidija ne može otkriti spermogramom, nužno je uraditi mikrobiološke analize semena i kulturu bakterija.

Preuzeto:stetoskop

Komentari
Loading...