Generic filters
Exact matches only

Spavanje I njegovi poremećaji

Poremećaji spavanja su ,verovatno, najučestalije  bolesti koje se javljaju kod ljudi. One su  , s jedne strane,dokaz  nesavršenosti procesa spavanja a ,sa druge ,ističu značaj ovog problema kome se ne pridaje dovoljno značaja.

y328830368757709

Najčešći poremećaji spavanja kod ljudi su: nesanica (insomnia), poremećaji disanja u spavanju (hrkanje i povremeni prestanak disanja) i nevoljni pokreti u spavanju ili  pokreti vezani za spavanje (sindrom nemirnih nogu i periodični pokreti ekstremiteta u spavanju). Značajni su I  dogadjaji vezani za spavanje (parasomnije)  koji  se često javljaju  u dečijem uzrastu i obuhvataju :mesečarenje (somnanbulizam), noćne more (noćni strahovi), konfuzna razbudjivanja i nevoljne pokrete u vezi sa spavanjem (ritmični pokreti u spavanju).

Povećana pospanost (hipersomnia) karakteristična je za bolesti spavanja (narkolepsia), dok poremećaj ponašanja u REM spavanju (RBD) pretstavlja impresivan dokaz  značaja  spavanja kod čoveka.

Neke bolesti spavanja mogu biti  prouzrokovane ozbiljnim organskim poremećajima  ,  dok  su neke  posledica poremećaja dnevnih ritmova, loših navika , psihičkih  promena , loših uticaja spoljašnih faktora itd.

U svakom slučaju poremećaj  treba na vreme prepoznati I  ne zanemarivati  ga. Svaki poremećaj spavanja se lakše leči na početku ,kada se tek javio, nego , kasnije, kad uzme maha.

 

  Mr sci Nina Mihajlović-spec. neurologije

 

Komentari
Loading...