Sok od nara pomaže u lečenju više bolesti

Bubrežni bolesnici na dijalizi, koji tri puta nedeljno piju po pola čaše soka od nara, izloženi su manjem riziku od infekcija, koje su među glavnim uzročnicima smrtnosti među ovakvim pacijentima.

 

nar

Istraživanje je obavljeno na 110 pacijenata od kojih je polovina tokom godinu dana tri puta nedeljno pila sok od nara, dok je druga polovina dobijala neki drugi napitak.

Kod onih koji su pili sok od nara utvrđena je manja koncentracija inflamatornih molekula u krvi i oni su ređe imali potrebu za hospitalizacijom od pacijenata iz kontrolne grupe.

Dijaliza, inače, izaziva povećanje koncentracije štetnih slobodnih radikala u krvi, pa su zato pacijenti na ovoj terapiji izloženiji infekcijama.

Dr. Batia Christal, vođa izraelskog tima, napomenula je da su istraživanja u poslednje tri godine pokazala da, od svih vrsta voća i povrća, nar ima najveći sadržaj antioksidanta polifenola, koji umanjuju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

Ukoliko želite u kratkom vremenskom periodu da uklonite masne naslage i očistite organizam od štetnih materija, sok od nara je idealan napitak za vas.

Seme i sok od nara smatraju se tonikom za srce i grlo. Kora od voća i kora od stabla se koristi kao tradicionalni lek protiv proliva, dizenterije i crevnih parazita.

Bori se protiv raka

Sok od nara je bogat antioksidativnim svojstvima, sadrži tri puta više antioksidanta u 100 ml nego crno vino ili zeleni čaj. Kao rezultat ovog visokog sadržaja antioksidanta, pomoći će vam u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Istraživanje sprovedeno na 48 muškaraca koji su imali operaciju ili terapiju zračenjem za lečenje lokaliziranog raka prostate (karcinom prostate koji se nije proširio) pokazala je da pijenje oko 235 ml soka od nara dnevno može usporiti rak prostate. Što se tiče raka dojke, nova istraživanja pokazuju da jedenje ploda ili pijenje soka može sprečiti i usporiti rast nekih vrsta raka dojke.Istraživanje pokazuje da elagitanini (grupa fitohemikalija), inhibira rast raka dojke.

Normalizuje krvni pritisak

Sok od nara dobro razređuje krv. Kao rezultat toga, izvrstan je za bolji protok krvi u srce. Jedno od istraživanja pokazalo je da pijenje 50 ml soka od nara dnevno smanjuje sistolički krvni pritisak za čak 5 posto.

Efikasan je za srce

Nar i njegov sok pomažu u sprečavanju nakupljanja plaka na zidovima arterija, ali takođe može smanjiti progresiju ove bolesti . Nakupljanje plaka može dovesti do smanjenja protoka krvi, što može izazvati srčani i moždani udar. Ovi korisni učinci koriste i osobama s dijabetesom, koji imaju povećan rizik za aterosklerozu. Novo preliminarno istraživanje pokazuje da su osobe s dijabetesom koje su pile sok od nara tri meseca imale manji rizik od ateroskleroze.

Štiti hrskavicu

Prema istraživanju  Case Western Reserve University School of Medicine objavljenom u septembru 2005. godine sok od nara deluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, stoga je odličan za osobe koje pate od osteoartritisa. Voće takođe sadrži antiupalna svojstva koja takođe pomažu pri lečenju ove bolesti.

Zdravi zubi

Istraživanja pokazuju da pijenje soka od nara može biti prirodan način da se spreči zubni plak, jer nar ima antibakterijska svojstva. To pomaže da se smanje šanse za loš dah i bolesti desni.

Učinkovit protiv impotencije

Istraživanja pokazuju da sok od nara može biti učinkovit u poboljšanju protoka krvi kroz telo, što je od posebne važnosti za ljude koji pate od erektilne disfunkcije (ED). To stimuliše proizvodnju azot oksida, koji “odmara” ćelije krvnih žila.

Pomaže u borbi protiv prehlade i gripe

Velike količine vitamina C pomažu u borbi protiv gripe i simptoma prehlade. Ako vas uhvati grip,jednostavno popijte 1 do 2 čaše razređenog soka od nara.

PMS

Veruje se da nar uravnotežuje nivo estrogena kod žena. Dakle, poželjno je da ga žene dodaju u ishranu jer može pomoći u borbi protiv PMS-a i problema povezanih s menopauzom.

Nar konzumiran kao voće nema nus pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitomaterija, a ukoliko se jede sveže, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporučuje se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorišćavanja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene ishrane, a takođe i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama obolelim od astme, budući da visok nivo vitamina C ima snažno protiv-upalno delovanje.

Komentari
Loading...