Generic filters
Exact matches only

Smršajte uz žuti čaj

Čaj je vrsta toplo kuvanog napitka koji se dobija od sušenog i prerađenog lišća te ostalih lekovitih sastojaka. Grm čaja može narasti do 30 metara, ali se na plantažama održava na visini od 2-3 metra.

čaj

Najviše uspeva u tropskim i suptropskim krajevima jer ima velike, glatke listove kojima je potrebna velika količina vode i vlage.

Ta se voda mora redovno cediti zbog toga su plantaže na uzdignutim mestima. Tako se izbegava nakupljanje vode kod samog korena biljke. Proizvodnja čaja zahteva naporan rad i povoljne klimatske uslove. Listovi su vrlo osetljivi pa bi im niske temperature uveliko smetale. Sve se više pripremaju čajevi od voća, najčešće onog šumskog (borovnice, maline, kupine).

Žuti čaj jedan je od najstarijih vrsta čajeva i ujedno najzdraviji. Boju je dobio jer se priprema od pupoljaka i prvih listova čaja. Zatim se ti listovi suše. Sadrži veliku količinu antioksidansa koji su potrebni našem organizmu da izlučuje višak tečnosti, a s tim negativne materije iz tela.

Ubrzava i deluje na rad metabolizma zbog čega telo brže troši masti iz hrane. Rešava se masnih naslaga i tako uspešno pomaže kod mršavljenja. Deluje antikancerogeno i protivupalno zbog katehina i polifenola, spojeva koje sadrži. Na jednostavan se način rešava masnih naslaga, celulita i problema gojaznosti.

Nutricionisti su došli do neverovatnog otkrića i zaključili da jedna šoljica žutog čaja dnevno smanjuje rizik od karcinoma za 60 %. Osim toga, jedna šoljica sadrži jednaku količinu vitamina kao čak deset čaša sveže isceđenog soka.

Smanjuje nivo šećera, holestrola u krvi, pomaže jetri u obnavljanju negativnih sastava i jača imunitet. Za to su zaslužni vitamini C i E kojih ima u čaju. Pomaže kod stresnih situacija.

Naime, ima antistres efekat koji opušta mišiće, pozitivno deluje na raspoloženje i daje energiju. Upravo zbog toga, žuti čaj delotvoran je lek protiv depresije, nesanice i koristi se kod terapija. Odličan je za ten, otvara pore koje lakše čiste lice od štetnih uticaja, loše ishrane ili vremenskih neprilika.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...