Smršajte uz pomoć banane

Vitamini su izrazito važni za celokupno zdravlje našeg organizma. Održavaju potreban nivo hemoglobina, enzima, belančevina, minerala i šećera u kardiovaskularnom sistemu. Važni su za razvoj i zdravlje kostiju, zuba, mišića, kose, kože i nervnih ćelija našeg tela.

ban

Aktivno sudeluju u zaštiti srca, krvnih sudova, a pomažu i kod oslobađanja energije iz hrane. Jedna od namirnica koje sadrže velik udeo vitamina B zasigurno su banane. Banane su voće koje uspeva uglavnom u tropskim krajevima jer im niske temperature smetaju. Sam plod je jako osetljiv pa bi se u hladnijim uslovima brzo smrznuo.

Banane mogu biti osnovna namirnica u ishrani, ali i dodatak hrani. Mnogi je jedu kao međuobrok da ublaže glad i podignu nivo energije tokom dana. Zbog velikog udela prirodnog šećera, odličan su odabir ako vam se jede nešto slatko, a zdravo. Kada vam se sledeći put bude jelo nešto slatko, uzmite bananu. Slatka je, a ne goji. Banana sadrži tri vrste prirodnog šećera. Saharozu, fruktozu i glukozu.

Saharoza se koristi kao dodatak hrani, kao što su keksi, kolači i ostale poslastice. Kad saharozu unesemo u svoj organizam, naglo nam skoči nivo šećera u krvi i imamo više energije. Fruktozu još nazivamo voćnim šećerom. To znači da se može dobiti samo i isključivo iz voća. Nije tako jaka kao saharoza, pa nema velik uticaj na sam nivo šećera u krvi.

Glukoza je jedan od najbitnijih ugljenihidrata za naš organizam. Važan je i jednostavan šećer u prehrambenoj industriji. Osim u voću, ima ga u mesnim proizvodima, uglavnom neprerađenim. Izrazito je važna za pravilan rad mišića. Banana je prirodni izvor energije. Ona učinkovito deluje na otpornost organizma i štiti nas od negativnih spoljnih faktora kao što su bakterije, virusi i slično.

Iako su banane nedvojbeno zdrave, ne biste smeli pojesti više od jedne, dve banane na dan. Naime, one zadržavaju tečnost u telu pa bi prevelikom količinom i čestim konzumiranjem u probavnom sistemu moglo doći do nadutosti i zatvora.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...