Generic filters
Exact matches only

Smokve- najbolji čuvar vašeg zdravlja!

Kroz narod se ističe da će vas, ukoliko jedete smokve, zaobilaziti sve bolesti modernoga doba. Uz to, smokve se nazivaju i najstarijim lekovitim voćem, a neizostavan su deo mnogih domaćih recepata.

sm

Biljka koja malo traži, a puno daje, kako joj se takođe tepa u narodu, sadrži visok udeo magnezijuma koji je jedan od temeljnih elemenata zaštite nervnog sistema od stresa, sjajan je za kosti, imunitet, usporava starenje organizma. Osim toga, smokve obiluju gvožđem, kalcijumom, kalijumom, bakrom, vitaminima B6, C, kao i betakarotenom. Masnoća gotovo i nemaju, dok su s druge strane bogate vlaknima koja “čine čuda” kada je u pitanju probavni sistem. Pektin iz smokava smanjuje holesterol u krvi, a vlakna triptofana pomažu kod problema s cirkulacijom i nesanicom.

Proveren lek-Suve smokve u maslinovom ulju

Svi ljubitelji smokvi uvek će ih opisati kao vrlo slatko voće – s razlogom, pune su prirodnih šećera koji podstiče rad mozga. Dijabetičari s njima trebaju biti oprezni, posebno kada se radi o suvim smokvama koje su gotovo dvostruko slađe od svežih. Suve smokve se ipak preporučuju sportistima kao nutritivno vredan međuobrok, posebno u kombinaciji s orašastim plodovima. Osim visokog postotka šećera, smokve sadrže čak 80 posto vode.

Kako lečiti bakterije u želudcu
Komentari
Loading...