Rešenje za probavne smetnje

Probavne smetnje nisu nepoznanica velikom broju žena i, u takvim slučajevima, bolje je posegnuti za prirodnim lekovima koji ih mogu otkloniti.

vv

Jabukovo sirće

Ako se borite sa žgaravicom, možda ćete oklevati da konzumirate nešto kiselo, poput jabukovog sirćeta. Ipak, upravo to je ono što je većini osoba potrebno da bi sprečili pojavu žgaravice. Zastoj probave je ono što hranu drži dovoljno dugo u želudcu usled čega dolazi do pojave žgaravice. Jabukovo sirće sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, moćna probavna “pomagala” koja ubrzavaju varenje i usled čega dolazi do bržeg pražnjenja želudca. Razredite 15 ml jabukovog sirćeta u 250 ml vode i pijte pre svakog obroka.

Čaj od nane

On sadrži oko četrdeset biljnih komponenti koje smiruju nervozan želudac. Tri šolje dnevno mogu smanjiti bolne grčeve i hronično nadimanje kod žena za oko 75% u roku od 48 sati. Pijte 250 ml ovog čaja pola sata pre obroka. Čaj od nane sprečava i pojavu dispepsije (bol u gornjem delu stomaka i nadimanje koje može trajati satima nakon konzumiranja obroka). Njegova biljna jedinjenja sprečavaju neprijatne napade nadutosti, jer “razbijaju” velike mehure gasa u crevima i sprečavaju nastajanje novih.

Raženi hleb

Žene skoro duplo više pate od zatvora nego muškarci. Ipak, dobra vest je to što raženi hleb otklanja ovaj problem efikasnije od laksativa. Pored toga, istraživanja pokazuju da on sprečava i nove pojave zatvora. U ovom slučaju, zasluge za to se mogu pripisati arabinoksilanu – prehrambenom vlaknu koje poboljšava probavu, a kojeg raž sadrži u izobilju. Ukoliko dnevni unos hleba zamenite raženim hlebom od punog zrna, trebali bi osetiti poboljšanje vrlo brzo.

Kuvano voće i povrće

Ishrana bogata voćem i povrćem olakšava probavne smetnje kod oko 60% žena, postoji jedna mala “caka”: sirovi proizvodi, kada stignu u creva, oslobađaju iritirajući vodonik, koji može pogoršati simptome kod žena sklonih iritabilnom sindromu kolona. Ukoliko sumnjate da sirovi proizvodi pogoršavaju vaše stanje, probajte sledeće: konzumirajte samo proizvode koji su termički obrađeni (kuvani, bareni, pečeni) ili prerađeni u sokove (reč je o prirodnim sokovima, koje možete sami cediti). Ukoliko ste osetljivi na sveže proizvode, primetićete drastična poboljšanja za samo sedam dana.

Šta nam uzrokuje probavne smetnje?
Komentari
Loading...