Generic filters
Exact matches only

Smanjite stres uz ove namirnice

Stres je stanlo prisutan.

Na njega mogu uticati mnogobrojni faktori, od svakodnevnih životnih izazova do sitnica s kojima ne možete izaći na kraj.

Često ga nazivaju i bolešću modernog doba, a on može imati izrazito negativan uticaj na celokupno zdravlje. Simptomi su veoma različiti te variraju od problema sa spavanjem do razdražljivosti.

Stres je, takođe, vodeći uzrok mnogobrojnih oboljenja, a neka od češćih su gubitak kose, depresija, visok krvni pritisak, glavobolje, drastične promene težine…

Kada osetite da ste pod stresom, isprobajte neke od prirodnih lekova.

Lavanda

Ukoliko imate problema sa spavanjem, bilo bi dobro da vazduh u spavaćoj sobi blago pošpricate esencijalnim uljem lavande ili da samo ulje pomirišite nekoliko puta. Istraživanja pokazuju da lavanda ublažava anksioznost te da smiruje um i telo usled čega dolazi do opuštanja.

Samim tim, ona vam može pomoći da brže i lakše zaspite. Takođe, dokazano je da aromaterapija inicira različita raspoloženja i osećanja te se veoma uspešno koristi kod problema kao što su depresija, zamor, anksioznost, glavobolje, loša probava i slično. Kako biste saznali više o blagodetima aromaterapije, najbolje je da se posavetujete sa stručnim licem.

Kamilica

Čaj od kamilice dokazano opušta mišiće (ali i živce) pre spavanja. Ova prekrasna biljka se već stotinama godina koristi zbog svojih sedativnih svojstava, ali i kao namirnica koja poboljšava imunitet.

Tamna čokolada

Konzumiranje svega 30 grama tamne čokolade smanjuje nivo hormona stresa i anksioznosti u organizmu. Hormon stresa, kortizol, lako može postati neuravnotežen i dovesti do dugoročnih oboljenja i disfunkcionalnosti.

Tamna čokolada može biti od pomoći da se nivo pomenutog hormona smanji pa se zbog toga i preporučuje da se češće konzumira. Ipak, ne preterujte – kao što smo na početku rekli, 30 grama dnevno sasvim je dovoljno.

Kantarion

Istraživanja pokazuju da ova biljka popravlja raspoloženje i ponašanje kod osoba sa blagom depresijom. Koristi se vekovima kao prirodni anti-depresiv, a toliko je sveprisutna da se često smatra korovskom biljkom.

Pre upotrebe (možete praviti čaj od nje ili mirisati njeno eterično ulje) posavetujte se sa lekarem ili farmaceutom kako biste izbegli potencijalne alergijske reakcije ili nepravilna doziranja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...