Smanjite rizik od raka dojke jednom jedinom vežbom

Istraživanje kojim je obuhvaćeno 60.000 ispitanica pokazalo je da četiri sata umerenog vežbanja nedeljno može da snizi rizik od karcinoma dojke za 10 odsto.

Jutarnja-šetnja-279x300
Uradite nešto za preventivu: Prošetajte svaki dan pola sata!

Dva važna podatka do kojih je došao istraživački tim dr Anje Furnije, iz Centra za epidemiološka istraživanja i javno zdravlje na Institutu “Gistav Rusi” u Francuskoj, potvrđuju izuzetnu važnost fizičkog vežbanja za žene.

Prvo, čak i najjednostavnija vežba kakva je šetnja i to samo pola sata dnevno drastično smanjuje rizik od raka dojke. Drugo, ovakva aktivnost ima blagotvorno dejstvo pod uslovom da se praktikuje redovno, jer čim se sa vežbom prekine, rizik od karcinoma se povećava.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 60 hiljada žena čije je zdravlje kontrolisano punih osam godina. Pregledane su svake druge godine i utvrđeno je da su one žene koje su šetale bar pola sata dnevno smanjile rizik od oboljevanja od raka dojke za 10 odsto. S prekidom šetnji, rizik se povećavao za 16 odsto.

Važno je napomenuti da su istraživanjem obuhvaćene one žene koje su ušle u period menopauze, što znači da bi valjalo naviknuti na ove šetnje ranije u životu.

lovesensa.rs

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...