Smanjite otok nogu u trudnoći

Otok nogu i zglobova je neprijatna pojava koja prati trudnoću.

gra

Promene koje nastaju u telu tokom trudnoće uzrokuju zadržavanje vode, što rezultat oteknutih ekstremiteta, a naročito nogu.

Ovaj otok nije opasan, ali zna biti jako neprijatan i iritantan, posebno u poslednim danima trudnoće.
Postoji nekoliko načina da to smanjite i barem malo sebi olakšate.

1. Pijte mnogo vode tokom dana da biste se rešili suvišne vode i da na taj način sprečite zadržavanje vode u telu. Tokom trudnoće potrebno je piti 8-10 čaša vode dnevno. Održavanjem hidratacije tela  sprečit ćete nakupljanje vode i oticanje zglobova i nogu.

2. Ograničite unos kalijuma tokom trudnoće. Kalijum i so nakupljaju tečnost u organizmu, pa čak i male količine mogu izazvati naticanje nogu. Kalijuma ima jako mnogo u mesnim prerađevinama, što objašnjava zašto ih trudnice ne mogu smisliti.

3. Vežbajte, ali nemojte preterivati. Kratke šetnje će biti dovoljne da vam proradi cirkulacija i da se smanji oticanje zglobova i nogu. Zapamtite da duge šetnje mogu samo pogoršati stvar, jer tokom trudnoće, gravitacija čini svoje i zglobovi će vam biti još više natečeni.

4. Često dižite noge. Kada pravite pauzu i sedite, uvek dignite noge na neku stolicu, ali tako da budu iznad visine vašeg struka. Ovo je takođe jedan od najbržih načina da se rešite natečenih zglobova. Ovde gravitacija radi u vašu korist. Prilikom sedenja nikad nemojte držati noge savijene u kolenima, jer će vam to usporiti cirkulaciju i voda će vam se nakupiti u stopalima.

5. Redovno masirajte stopala i zglobove, tj. zamolite partnera da vas izmasira. Masaža će podsticati cirkulaciju i smanjiti oticanje nogu, te bol u stopalima. Vaša stopala trebaju posebnu negu tokom trudnoće jer nose mnogo više težine nego inače.

Komentari
Loading...