Generic filters
Exact matches only

Slobodni radikali u organizmu kako ih eliminisati

Šta su slobodni radikali i antioksidansi

Slobodni radikali su molekuli koji nastaju u našem telu kao nusprodukt ćelijskih reakcija. Njih jetra stvara kada razgrađuje otrove i čisti telo od radijacije, alkohola, duvanskog dima, lekova, industrijski obrađenih namirnica, šećera i zasladivača: Pri tom ih bela krvna zrnca šalju da uništavaju bakterije, viruse i oštećene ćelije…

SLOBODNI_RADIKALI_SLIKA_1_240278378

Saznajte koliko su štetni slobodni radikali u organizmu, te koji ih prirodni antioksidansi iz hrane najbolje eliminišu u nastavku teksta…

Antioksidansi u hrani zašto su nam neophodni

Kako smo u uvodu rekli, slobodni radikali su nestabilni molekuli jer im nedostaje jedan elektron. Zbog toga oni napadaju zdrave ćelije, a taj proces naziva se oksidacija.

Antioksidansi su prirodne supstance koje smanjuju ili sprečavaju oksidativna oštećenja dajući svoj elektron upravo slobodnim radikalima tako da oni opet mogu da postanu stabilni.

Kada je nivo antioksidanata u telu niži od slobodnih radikala, onda nam oni oštećuju ćelijske membrane, razgrađuju tkivo i enzime, mutiraju DNK i opterećuju imunološki sistem. Iznos oksidacije u telu mera je oksidativnog stresa, koji može da dovede do raznih poremećaja: Alchajmerove bolesti, ateroskleroze, raka, bolesti srca, ubrzanog starenja, astme, dijabetesa…

Prirodna sposobnost organizma da proizvede antioksidanse opada s godinama, pa je potrebno unositi ih putem raznovrsne hrane. Najvažniji prirodni antioksidansi jesu vitamini A, C i E, karotenoidi (beta-karoten, likopen, lutein, astaksantin), bioflavonoidi i izoflavoni, koenzim Q10, minerali selen i cink, alfa-lipoinska kiselina, glutation, resveratol, piknogenol, melatonin…

Šta je to ORAC skala?

Kako bi se slobodni radikali držali pod kontrolom i da bi se odredila vrednost pojedinih namirnica u zaštiti od istih, razvijena je posebna naučna metoda. Stručnjaci s Nacionalnog instituta za zdravlje iz SAD razvili su sistem za merenje količine antioksidansa u hrani na 100 g namirnice – tzv. ORAC skalu (Oxygen Radical Absorbanc Capacity) skalu.

Moćno zrno kakaoa uništava slobodne radikale

Na pomenutoj skali na prvom mestu nalazi se sirovo zrno kakaoa. Ono sadrži najveću količinu antioksidansa na svetu, duplo više nego crno vino, i tri puta više nego zeleni čaj – čak 95.500 ORAC jedinica. Jednostavno rečeno, slobodni radikali u organizmu su pored njega prosto nemoćni, jer ovo je protivnik vredan pažnje

Kakaovo zrno je izuzetno bogato flavonoidima – antocijanom, katehinom i epikatehinom, kao i polifenolima. Naučnici tvrde kako flavonidi flavonoidi mogu sprečiti nastanak raka i poboljšati ishod ako se bolest već pojavila.

U nastavku teksta predstavićemo vam 10 vrhunskih saveznika u borbi protiv slobodnih radikala. Sve njih trebate konzumirati u sirovom obliku. Jedna od najvažnijih stvari je i činjenica kako ne smeju biti tretirane hemikalijama, kako bi sav njihov potencijal bio maksimalno iskorišćen.

Top 10 namirnica protiv slobodnih radikala

Alfa alfa klice sprečavaju brojna oboljenja

Nevolje koje nam mogu uzrokovati slobodni radikali u organizmu nisu za potcenjivanje, međutim ishrana bogata klicama itekako im može doskočiti. Alfa alfa spadaju u namirnice s najvećom količinom antioksidansa, koji sprečavaju rak, srčana oboljenja i osteoporozu.

Najznačajniji antioksidans od njih jeste vitamin E, jedan od najboljih zaštitnika srca i krvnih sudova: onemogućava pojavu ateroskleroze i krvnih ugrušaka, smanjuje rizik od nastanka srčanog udara i snižava krvni pritisak. Kao vrlo delotvoran antioksidans, sprečava oksidaciju masti, vitamina A i selena, štiti od malignih bolesti i moždanog udara, pomaže pri reumatskim oboljenjima i usporava starenje ćelija.

Ove fenomenalne klice imaju i protivupalno dejstvo, a sadrže i minerale, vitamine (B, C, provitamin A)( belančevine i enzime za varenje.

radikali

Breskve jedite kad god ste u prilici

Ovo voće sadrži znatne količine antioksidansa, a jedan od glavnih je hlorogena kiselina, koja pomaže kad su slobodni radikali posredi. Breskve sprečavaju širenje malignih ćelija čak i u slučaju najagresivnijih tipova raka dojke.

One sadrže velike količine vitamina A i C – vrlo važne antioksidanse, vitamine K i E, tiamin, riboflavin, niacin, B6, pantotensku i folnu kiselinu.

Sadrže i dragoceni selen, koji dokazano ima moćno antikancerogeno svojstvo: inhibira rast tumorskih ćelija, naročito kod raka debelog creva i pluća, smanjuje rizik od karcinoma prostate, pozitivno utiče na mušku plodnost, ojačava imunitet i pomaže nam u borbi sa sa stresom.

Crvene paprike su prepune antioksidanasa

Predstavljaju odličan izvor vitamina, minerala, kao i antioksidansa: karotenoida (povoljno utiču na zdravlje kostiju, sistem organa za varenje i oči), i flavonoida (karakteriše ih jako antioksidantno dejstvo). Kao što smo rekli slobodni radikali i antioksidansi moraju biti u savršenom skladu, kako bi organizam funkcionisao kako treba.

Crvena paprika sadrži vitamine iz grupe B-kompleksa, naročito blagotvornu folnu kiselinu i vitamin B6, kao i nešto manje količine vitamina B3, B2 i B1. Od minerala, sadrži najviše kalijuma – koji nas štiti od povišenog pritiska i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Pored njega obiluju i manganom – neophodnim za funkcionisanje nervnog i reproduktivnog sistema. Paprika pospešuje varenje i čisti telo od slobodnih radikala. Sprečava aterosklerozu jer odstranjuje LDL iz krvi i dobra je prevencija srčanog infarkta, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Obogatite jelovnik trešnjama

U ovim jarkocrvenim plodovima nalaze se hemijska jedinjenja antocijani, koji usporavaju napredovanje autoimunih neuroloških oboljenja, reumatoidnog artritisa i dijabetesa. Slobodni radikali su glavni uzročnik pomenutih bolesti, stoga obavezno jedite trešnje.

Antocijani takode utiču na smanjenje simptoma izazvanih zapaljenskim procesima, umanjuju bol i oticanje, ublažavaju simptome hroničnih bolesti. Pored nabrojanog, trešnje deluju preventivno kada je reč o malignim promenama tkiva i blokiraju delovanje štetnih enzima.

Ništa bez belog luka

Ovom fantastičnom prirodnom leku ne mogu doskočiti ni slobodni radikali. Naime, on obiluje selenom, koji povećava efikasnost mreže antioksidansa: vitamina C, vitamina E, giutationa, alfa lipoinske kiseline i koenzima Q10.

Selen smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, štiti od raznih vrsta kancera, održava elastičnost tkiva i ublažava menopauzu.

Beli luk takode sadrži alicin, zbogč ega je jedan od najmoćnijih antioksidansa – usporava proces starenja i štiti od mnogih hroničnih oboljenja, Parkinsonove bolesti, karatakte i bronhitisa.

slobodni radikali koliko su štetni

Paradjz je izuzetno zdrav i koristan

Bogat je likopenom, karotenoidom koji se nalazi u krvi, koži, jetri, nadbubrežnim žlezdama, plućima, prostati
i debelom crevu. Likopen je zaslužan za crvenu boju paradajza i nekoliko puta je jači od beta-karotena. Ima
pročišćavajući efekat i zato se bori protiv slobodnih radikala u organizmu.

Zahvaljujući njemu, paradajz je prirodna zaštita od sunca – štiti kožu da ne izgori i podmladuje je. Ovaj antioksidans prevenira kardiovaskularne bolesti i dijabetes, jača imunitet i ima zaštitnu ulogu u nastanku raka prostate i debelog creva.

Jedite sveže plodove i pijte sok od brusnice

Sadrže ogromnu količinu antioksidansa, pre svega vitamina C. Brusnice su najbolji saveznici u lečenju upale mokraćnih puteva, jer sprečavaju vezivanje bakterija za zidove mokraćnog sistema te time i različite upale i infekcije. Potvrđeno je njihovo dejstvo protiv ešerihije koli i drugih patogenih bakterija.

Plod brusnice posebno je bogat bioflavonoidima, koji imaju snažno antioksidantno dejstvo. Oni sprečavaju nastanak oboljenja desni, komplikacije dijabetesa, smanjuju rizik od kancerogenih oboljenja i preveniraju kardiovaskularne bolesti.

Naročito se preporučuju osobama koje su izložene stresu. Izbegavajte sušene brusnice jer imaju dosta šećera, koji pomaže da se formiraju slobodni radikali u organizmu.

Nar obiluje polifenolima

Bogat je izvor antioksidansa kao što su polifenoli i antocijani. Većina njih smeštena je u kori tog voća, membranama i belom jezgru. Nar predstavlja i dobar izvor vitamina C i K, kao i vitamina B6 i folne kiseline.

Specifični sastojci, punikalagini – koji imaju dominantnu ulogu kada je reč o antioksidantnom dejstvu – nalaze se samo u naru i deluju na srce, regulišu povišen krvni pritisak i snižavaju nivo holesterola. Ukoliko su slobodni radikali u organizmu i dalje prisutni u velikom broju, preporučujemo domaći sok od nara.

Pomažu i pomoranže

Sadrže preko 60 flavonoida, prirodnih hemijskih jedinjenja iz porodice polifenola koja mogu da pomognu u očuvanju zdravlja kostiju i prevenciji osteoporoze i imaju inflamatorna svojstva. Ovi prirodni antioksidansi podstiču pamćenje i pomažu u prevenciji neuro-degenerativnih oboljenja, kao i u održavanju kardiovaskularnog sistema.

Narandže su bogate i vitaminom C, jednim od najvažnijih vitamina za imunitet, koji štiti od bronhitisa, astme, katarakte, angine pektoris, muškog steriliteta i preranog starenja. On takode štiti krvne sudove od začepljenja, infarkta i moždanog udara. Njegovo antioksidantno dejstvo značajno je kako bi se slobodni radikali u koži neutralisali, jer nastaju usled izlaganja sunčevom zračenju.

Bobičasto voće uzimajte redovno

Nalazi se pri vrhu ORAC skale jer sadrži visok procenat prirodnih antioksidansa.

Maline imaju izuzetno visok nivo elagitanina, kao i fenola i antocijana, koji su uspešni u borbi protiv kancera.
Kupine obiluju polifenolima koji sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova. Njihova boja potiče od antocijana, koji poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i sprečavaju maligne bolesti. Za probleme koje uzrokuju slobodni radikali u organizmu, može pomoći i domaće vino od kupina.
Borovnice su bogate vitaminima C i E i sadrže antioksidanse antocijan, kempferol, kvercetin i miricetin – koji ima antikance- rogeno i antivirusno dejstvo, ublažava upale i smanjuje rizik od ateroskleroze.

Nadamo se da ste saznali šta su slobodni radikali i antioksidansi, te na koji način su povezani. Preporučujemo članak kako napraviti sirup od brusnica.

Preuzeto sa stranice: Dijetamesecevemene

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...