Generic filters
Exact matches only

Sirup koji rešava i najuporniji kašalj

Sa hladnim i vlažnim vremenom dolaze nam i različite infekcije izazvane virusima, bakterijama i gljivicama.

Pogotovo su na meti respiratorni putevi, kako gornji – nosna duplja sa paranazalnim sinusima i ždrelo, tako i donji respiratorni putevi – grkljan, dušnik, dušnice pa sve do pluća i plućnih mehurića.

U pomoćne organe za disanje spadaju usta koja su takođe podložna infekcijama. Razni patogeni koje udišemo svakodnevno mogu biti izazivači infekcija respiratornih puteva.

Kašalj, koji je čest simptom da postoji neki problem sa respiratornim organima samo je mehanizam našeg organizma da se izbori sa problemom. Kašalj je refleksna reakcija organizma.

Često bez uticaja čovekove volje organizam se kašljanjem pokušava izboriti i izbaciti iz disajnih puteva sekret koji se nagomilao usled infekcije ili iritacije. Kašljem se izbacuju i iritansi, alergeni, mikroorganizmi, strane čestice koje su dospele u pluća udisanjem. Kašalj takođe može biti simptom teških bolesti kao što je tuberkuloza ali i simptom malignih oboljenja pluća.

Najčešće, kašalj predstavlja simptom infekcije virusima ili kao odgovor organizma na nadražaj izazvan raznim alergenima i česticama prašine i prljavštine koju udišemo svakodnevno. Kašalj kao simptom uvek nam govori da postoji neki problem sa disajnim putevima.

Prema dužini trajanja, kašalj možemo klasifikovati na akutan i hroničan, a prema vrsti na produktivan i suv (neproduktivan).

Akutan i hroničan kašalj

Akutan kašalj javlja se kao posledica infekcije i zapaljenskih procesa respiratornih puteva i po svojoj etiologiji uglavnom traje od 3-5 nedelja a nekad i kraće. Dakle, to je prolazan kašalj uslovljen trenutnim stanjem i uglavnom se povlači posle određene terapije a ponekad i sam od sebe. Najčešće ga uzrokuje prehlada, nazeb, kijavica i u 2/3 slučajeva infekcije respiratornih puteva.

Hroničan kašalj je dugotrajan i mukotrpan. Zna da bude zaista otežavajuća okolnost i značajno remeti kvalitet života. Uzročnici mogu biti razni a najčešće su to hronične bolesti pluća, bronhitis ili astma, zatim, dugotrajno konzumiranje duvana ili udisanje raznih hemijskih reagenasa. Takođe, neretko, hroničan kašalj mogu uzrokovati i maligna oboljenja pluća.

Produktivan i suv kašalj

Produktivan kašalj je onaj kašalj koji u potpunosti ispunjava svoju funkciju. Na koji način? Pa obzirom da je uloga kašlja izbacivanje nakupljenog sekreta u plućima, produktivan je onaj koji dovodi do iskašljavanja i izbacivanja nakupljenog sekreta. Takav kašalj ne treba tretirati sredstvima koja će ga smanjiti i umiriti već naprotiv, treba omogućiti da se nastavi izbacivanje i pomoći u razbijanju i razređivanju sekreta.

Suv kašalj je najčešće posledica prehlade i gripa pa još dodatno isrcrpljuje i umara bolesnika. Ovakva vrsta kašlja se tretira takozvanim antitusicima, lekovima koji blokiraju sam reflex kašljanja.

Prirodno lečenje

Za recept koji smo vam pripremili potrebne su samo suve smokve i šećer.

Sastojci:

  • šolja suvih smokava
  • šolja šećera
  • jedna do dve šoljice vode

Priprema:

1. Stavite u šerpu suve smokve i šećer, pa dodajte vodu tako da prekrije sve sastojke.

2. Kuvajte dok se šećer skroz ne istopi i dok smesa ne postane gusta poput sirupa.

3. Iz smese potom izvadite smokve, a sirup prespite u teglicu ili šolju.

4. Pijuckajte ga u malim gutljajima tokom čitavog dana. Rezultate bi trebalo da uvidite vrlo brzo, već naredni dan.

5. Ako ne jedete šećer, jednostavno ga izbacite iz ovog recepta. Ostavite litar vode da proključa, pa dodajte šest većih suvih smokvi. Kuvajte četiri minuta, izvadite smokve, a preostalu tečnost iskoristite kao sirup.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...