Generic filters
Exact matches only

“ Sindrom pametnog deteta“

„Sindrom pametnog deteta” označava dete koje je zahvaljujući svojoj izuzetnoj inteligenciji bilo veoma uspešno u prvoj fazi školovanja, iako nije razvilo svoje radne navike. Uprkos uspehu tokom osnovnog i možda srednjoškolskog obrazovanja,ovakva deca često na studijama dožive brodolom.

pam

To su deca koja imaju dobre ocene iako ne uče kod kuće. Ako je pazilo na časovima i kulturno se ponašalo, ovakvo dete može da završi osnovnu školu kao odlično.

Sve dok gradivo nije obimno, pametno dete je u stanju da improvizujući dobije solidnu ocenu. Kako ne dobija loše ocene, roditelji nemaju signal kako nešto nije u redu. Ali kasnije u gimnaziji ili na fakultetu, kada gradivo postaje obimno, ova deca postaju neuspešna. Precenjujući svoje sposobnosti, a potcenjujući obim gradiva, pametna deca se odlučuju za tzv. kampanjsko učenje.

Tipično je da tokom studiranja „zaglave“ na onim predmetima koji su toliko obimni, kratkotrajne kampanje nisu dovoljne za uspešno polaganje. Ovakva mlada osoba svoj akademski neuspeh shvata kao dokaz svoje gluposti. Lako gubi samopoštovanje. Kod veoma ambicioznih mladih ljudi, neuspešnost zbog nedostatka radnih navika može da vodi u depresiju, samodestruktivnost i druge probleme.

I zato ne pomišljaju da će uprkos odličnim ocenama njihovo pametno dete imati problem, treba da znaju da su radne navike nešto bez čega je teško biti uspešan i zadovoljan. Roditelji su ti koji treba dete da navikavaju na učenje kod kuće, jer navika učenja samo tako nastaje.

Autor: psihoterapeut Zoran Milivojević

Poremećaj ponašanja dece
Komentari
Loading...