Simptomi koji ukazuju na autoimune bolesti

Autoimune bolesti posledica su preterane reakcije imunog sistema protiv vlastitih ćelija, materije ili tkiva.

aut

Češće od njih boluju žene, a prvi se znakovi javljaju tokom ili neposredno nakon puberteta. Najčešće autoimune bolesti su dijabetes, Chronova bolest, reumatoidni artritis i problemi sa štitnom žlezdom, a simptomi su suptilni i lako mogu promaći.

Bol u zglobovima ukazuje na artritis

Preaktivan imuni sistem može uzrokovati bolove u zglobovima. On stvara antitiela koja uništavaju koštanu ovojnicu i uzrokuju nneprijatne bolove. Reč je o reumatoidnom artritisu koji, ako se ne leči na vreme, može izazvati trajno oštećenje kostiju.

Javljaju se upale bubrega i pluća

Zbog prevelike aktivnosti imunog tela antitela se mogu zadržati na jednom mestu u telu kao što su bubrezi, nervi i pluća. Ako ostanu predugo, zalepe se za organe što izaziva upalne procese.

Naglo mršavljenje može biti posledica upalne bolesti creva

Antitela često napadaju creva i uzrokuju probleme sa stolicom. Kao posledica preterane imune aktivnosti javlja se proliv, krvarenje, bolovi u stomaku i nekontrolisani gubitak kilograma.

Glavni oblici bolesti upale creva su Chronova bolest i ulcerozni kolitis. Crohnova bolest može se pojaviti u bilo kom delu probavnog trakta, od usta do anusa, dok ulcerozni kolitis zahvata isključivo debelo crevo i rektum.

Nepravilan rad gušterače ukazuje na dijabetes

Imuni sistem proizvodi antitela koja napadaju ćelije u gušterači zadužene za proizvodnju insulina. To remeti rad gušterače i povećava rizik od dijabetesa tipa 1.

Problemi s vidom mogu biti znak multiple skleroze

Slabljenje vida, slepoća i loša koordinacija ruku mogu biti rani znakovi multiple skleroze. Multipla skleroza pogađa dugačke produžetke ćelija neurona zbog čega poruke iz mozga ne stižu do organa ili stižu sa zakašnjenjem.

Ubrzan puls može otkriti probleme sa štitnom žlezdom

Imuni sistem kontroliše rad štitnjače stoga je to ujedno i prvi organ koji strada ako se pojave promene u sistemu. Promene u telesnoj težini, pojačana nervoza, ubrzan rad srca, suva koža ukazuju ili na smanjen ili na ubrzan rad štitnjače.

Jednostavni načini za jačanje imuniteta
Komentari
Loading...