Generic filters
Exact matches only

Simptomi i uzroci amenoreje

Amenoreja predstavlja izostanak menstruacije kod žena tokom reproduktivnog perioda.

ww

Amenoreja može da bude fiziološka pojava koja se javlja pre puberteta i patološka koja se javlja kada su menstrualna krvarenja već počela.

Takođe, amenoreja može da se podeli na primarnu koja postoji kada se menstruacija ne pojavi do 16. godine, a sekundarna se javlja kada menstrualno krvarenje počne, a do izostanka menstruacije dolazi ukoliko krvarenje prestane u trajanju od 6 meseci.

Kada između menstrualnih krvarenja prestanak iznosi od 6 nedelja do 6meseci, takvo stanje se naziva oligomenoreja (oligomenorrhoea). Postoji razlika kod žena, tako da će jedan isti endokrinološki poremećaj kod nekoga izazvati oligomenoreje, a kod drugih amenoreju. Ukoliko se hormonski poremećaji ne leče sve oligomenoreje na kraju prelaze u amenoreju.

Fiziološka amenoreja se javlja pre prvog menstrualnog krvarenja, u prvih godinu do dve dana nakon toga, zatim tokom trajanja trudnoće i u periodu dojenja,tj.u postporođajnom dobu i na kraju nakon poslednje menstruacije (menopauza ).

Svaka amenoreja koja je van ovih granica je patološka i prema vremenu nastanka amenoreju gledamo kao primarnu ili sekundarnu. Ukoliko se menstrualno krvarenje uopšte ne pojavljuje u adolescentnom dobu govorimo o primarnoj amenoreji. Sve ostale amenoreje koje se javljaju posle uspostavljanja menstruacionog ciklusa, van fizioloških, smatramo za sekundarnim amenorejama.

Psihogene amenoreje se javljaju kod različitih vrste amocionalnih šokova, stresa, kod trudnoća koje se umišljaju, kod anoreksije…

Hipotalamičke disfunkcionalne amenoreje se javljaju u vidu zakasnelog puberteta, hipogonadotropniog hipogonadizma, Stein-Leventalov síndroma, postpartalne idiopatske amenoreje, idiopatsih amenoreja, amenoreja posle lekova koji inhibišu funkciju hipotalamusa i amenoreja posle hormonske kontracepcije.

Hipotalamičke organske amenoreje nastaju nakon organskih patoloških procesa na centralnom nervnom sistemu : olfaktogenitalna displazija, tumori hipotalamusa, posttraumatske amenoreje, tezaurizmoze, hemosideroza, amenoreje posle zapaljenskih procesa.

Hipofizarne disfunkcionalne amenoreje nastaju kao posledica oštećenja stvaranja hormona koji treba da stimulišu rad jajnika. Hipofizarne organske amnoreje nastaju kao posledica patoloških procesa na hipofizi : postpartalna nekroza hipofize ( Sheehanov síndrom ) i tumori.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...