Generic filters
Exact matches only

Simptomi srčanog udara koje svaka žena treba da zna

Žene se razlikuju od muškaraca po mnogo čemu, a izuzetak nije ni kada su u pitanju simptomi srčanog udara. Na obolenja srca utiču mnogobrojni faktori, a istraživanja pokazuju da su nepravilna ishrana i svakodnevni stres neki od najčešćih. Ukoliko primetite neke od sledećih simptoma, obavezno se javite lekaru!

srčani

Bol u gornjem delu tela

Bol u vratu, leđima, vilici, zubima, rukama (najčešće u lijevoj) i lopatici čest je simptom srčanog udara kod žena. Kada se radi o povredama srca, bol se može osjetiti i u drugim dijelovima tijela. Međutim, bol koji se odnosi na srčani udar ograničen je na gornji dio tijela.

Otežano disanje i kratak dah

Istraživanja pokazuju da 42% žena koje imaju otežano disanje ili kratak dah doživljavaju srčani udar. Iako se ovaj simptom pojavljuje i kod muškaraca, veća je verovatnoća da ga žene osete i to bez istovremenog bola u grudima. Otežano disanje obično se javlja iznenada, a često i bez bilo kakvog očitog razloga i u odsustvu napora.

Simptomi slični gripu

Iako prilično nejasno zbog čega, istraživanja pokazuju da simptomi srčanog udara mogu uključivati simptome slične gripu, uključujući fizički umor. Ukoliko se osećate kao da ne možete uraditi ono što obično možete uraditi tokom dana, najverovatnije je u pitanju srce.

Mučnina, povraćanje i uznemiren stomak

Istraživanja pokazuju da žene imaju dva puta veće šanse od muškaraca da iskuse probavne smetnje, kao što su mučnina, povraćanje i žgaravica za vreme srčanog udara. To se dešava iz razloga što je dotok krvi do desne koronarne arterije, koja se proteže do “dna” srca, blokiran. Ukoliko nešto od navedenog nije praćeno bolom u grudima, većina žena sumnja da je reč o lošoj probavi.

Hladan znoj

Budite oprezni ako vas iznenada “probije” hladan znoj, posebno ako ne prolazite kroz menopauzu. Istraživanja pokazuju da je upravo to jedan od češćih simptoma srčanog udara kod žena.

Bol i pritisak u grudima

Klasični bol u grudima ne mora biti glavni simptom srčanog udara. Postoje velike razlike u simptomima kod žena i muškaraca. Ipak, bilo kakav akutni bol ili pritisak u grudima zaslužuje brzu reakciju. Bez obzira na to šta je simptom, ukoliko se dešava po prvi put i ukoliko ne prestaje, bolje je sprečiti nego lečiti.

Vrtoglavica ili blaga ošamućenost

Osećaj vrtoglavice ili blage ošamućenosti još je jedan, skoro nepoznat, simptom srčanog udara. Istraživanja pokazuju da skoro 40% žena doživi ovakve simptome, a nisu retki slučajevi ni gubljenja svesti. Kod muškaraca su ovakvi simptomi mnogo ređi. To je najverovatnije posledica začepljenja jednog od krvih sudova koji vode do srca.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...