Simptomi manjka testosterona

Umor je najčešći simptom manjka testosterona u telu. Ako ste primetili da imate manje energije nego inače, svakako se obratite lekaru.

test

Dovoljna količina sna će sigurno pomoći, stoga svaki dan spavajte najmanje 7 do 8 sati.

Promene u seksualnom životu

Manjak testosterona u telu često uzrokuje smanjenu želju za seksom i erektilnu disfunkciju. Istraživanja su pokazala da su slabije i ređe erekcije najčešći simptom manjka testosterona u telu.

Važno je da znate da se svakako trebate obratiti lekaru. Vaš seksualni život iznova može postati dobar uz pravilan tretman.

Poteškoće sa koncentracijom

Manjak testosterona može oslabiti sposobnost razmišljanja i pamćenja. Možda ćete primetiti da ste zaboravili sve što ste isplanirali. Ovo se događa kada je vrednost testosterona ekstremno niska.

Kako biste ublažili ovaj simptom, vežbajte tehnike opuštanja. Što je veća vrednost hormona stresa u telu, to je manja vrednost testosterona.

Nagle promene raspoloženja

Manjak testosterona može uzrokovati nagle promene raspoloženja i depresiju. Neki muškarci teže postaju srećni i više ne uživaju u aktivnostima koje su ih nekada veselile.

Promene u mišićima

Testosteron podstiče izgradnju mišića, a njegov manjak može uzrokovati smanjenje ukupnog postotka mišićne mase.

Redovnaa fizička aktivnost može povećati vrednost testosterona, ali je važno da aktivirate sve mišićne grupe i radite vežbe snage.

Više telesne masti

Osim što uzrokuje gubitak mišićne mase, manjak testosterona uzrokuje povećanje ukupnog postotka masti u telu.

Zdrava i uravnotežena ishrana je važna u svakoj dobi i za svaku osobu, a naročito za muškarce čija jevrednost testosterona u telu smanjena.

Gubitak kose

Manjak testosterona može uzrokovati gubitak kose, ali i ostalih dlaka na telu, uključujući dlake na licu, rukama, donjem delu nogu i na području genitalija.

Poteškoće sa spavanjem

Kada je vrednost testosterona u telu preniska možda ćete primetiti da imate poteškoća sa spavanjem i da ste tokom sna poprilično nemirni.

Kako biste dobili adekvatnu količinu sna, opuštajte se pre odlaska u krevet. Zamračite sobu, ugasite sve elektronske uređaje i stišajte sve zvukove.

Komentari
Loading...