Generic filters
Exact matches only

Simptomi i lečenje urtikarije ( koprivnjače)

Koprivnjača je alergija koja može da se javi kao posledica izlaganja suncu ili hladnoći, preteranog znojenja i emocionalnog stresa.

jj 1

Koprivnjača (medicinski naziv urtikarija) su crvena, ispupčenja na koži (urtike) koja izazivaju svrab, a pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama; obično ne traje duže od 6 – 12 sati.

Koprivnjača je prilično česta alergija, a u većini slučajeva uzroci su nepoznati.

Koprivnjača može brzo da promeni veličinu i da se „šeta“, nestajući sa jednog mesta i pojavljujući se na drugom u roku od nekoliko sati. Obično je izbijanje koprivnjače iznenadno.

Povremeno koprivnjača nastaje usled direktne fizičke stimulacije sila u okruženju, kao što su toplota, hladnoća i sunčeva svetlost.
Lečenje koprivnjače je usmereno na ublažavanje simptoma dok se stanje ne smiri spontano. Antihistaminici su lekovi koji se najčešće koriste za lečenje koprivnjače. Koprivnjača obično nema dugoročne, teške komplikacije.

Procenjuje se da oko 20% svetske populacije bar jednom u životu ima urtikariju. Koprivnjača se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Karakteristika koprivnjače je njena tendencija da brzo menja oblik i da se premešta – nestaje sa jednog mesta i ponovo se pojavljuje na nekom drugom mestu, najčešće u roku od nekoliko sati. Jedno izbijanje koprivnjače ne traje duže od 24 sata.

Koprivnjača koju ste primetili ujutru, a koja je ogromna i deluje čak alarmantno, može u potpunosti da nestane do podneva, a da se nakon toga u punoj snazi pojavi kasnije u toku dana. Veoma je malo kožnih oboljenja koja se pojavljuju i prestaju tako brzo. Stoga, čak i ako nemate koprivnjaču koju možete da pokažete lekaru kada odete na pregled, dijagnoza može da se uspostavi na osnovu tačnog prebrojavanja simptoma i znakova. Pošto koprivnjača ima tako velika i brza kolebanja, korisno je da ponesete fotografiju aktivne koprivnjače u trenutku kada je najjače buknula.

Koprivnjača se pojavljuje kada ćelije koje se zovu mastociti (a koje se normalno nalaze u koži) počnu da ispuštaju histamin i druga jedinjenja. Histamin dovodi do curenja tečnosti iz lokanih krvnih sudova, što dovodi do pojave otoka na koži.

Vrste koprivnjače

Koprivnjače se dele u dve kategorije na osnovu vremena trajanja – akutna urtikarija (obična koprivnjača koja prolazi u roku od 6 – 8 nedelja) i hronična urtikarija (koprivnjača koja traje duže od 6 – 8 nedelja). Pošto je koprivnjača česta, a akutna urtikarija se, po definiciji, spontano povlači, lekari ne troše mnogo ni vremena ni sredstava za ispitivanje uzroka koprivnjače koja traje kraće od 8 nedelja.

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Ako vam koprivnjača ometa spavanje, onda je možda neophodno da se javite lekaru. Ovo je posebno važno ako uzimate antihistaminike koji se nalaze u slobodnoj prodaji. Ako koprivnjača traje duže od 2 meseca, takođe je korisno da posetite lekara.

Lečenje koprivnjače

Lečenje većine slučajeva obične, akutne urtikarije ima za cilj da seublaže simptomi dok se ona ne povuče spontano. Najčešće korišćeni oralni medikamenti su antihistaminici koji se koriste kod alergija, koji potiru dejstvo histamina koji ispuštaju mastociti.

Glavno neželjeno dejstvo antihistaminika je pospanost.

Brojni antihistaminici za lečenje koprivnjače mogu da se nađu u slobodnoj prodaji, na primer, difenhidramin koji se uzima u dozi od 25 mg i hlorfenamin koji se uzima u dozi od 4mg. Ove lekove možete da pijete najviše 3 puta dnevno, međutim, pošto oni izazivaju pospanost, često se uzimaju pre spavanja. Osobe koje ih uzimaju moraju da budu posebno oprezne i da budu sigurne da su potpuno trezvene pre upravljanja motornim vozilom ili učešća u aktivnostima koje zahtevaju koncentraciju.

Loratadin i feksofenadin su antihistaminici u slobodnoj prodaji koji verovatno neće izazivati pospanost. Bez recepta možete da nabavite i hidroksizin koji izaziva pospanost, kao i proizvod njegove razgradnje cetirizin koji ima manje sedativno dejstvo.

U antihistaminike koji se mogu dobiti samo sa lekarskim receptom spada i ciproheptadin koji izaziva pospanost. Prepisani antihistaminik koji izaziva blagu sedaciju je levocetirizin. Ponekad lekari kombinuju ove lekove sa drugim vrstama antihistaminika koji se zovu H2 blokatori, u koje spadaju ranitidin i cimetidin. Ovaj spisak antihistaminika nije konačan. Lekari planove lečenja prilagođavaju individualnim potrebama pacijenata i menjaju ih u zavisnosti od odgovora na terapiju.

Oralni steroidi prednizon i metilprednisolon, mogu kratkoročno da pomognu u slučajevima teške urtikarije, međutim, njihova korist je ograničena činjenicom da brojni slučajevi koprivnjače traju predugo da bi steroidi mogli bezbedno da se koriste.

I drugi tretmani se koriste za lečenje urtikarije, uključujući i montelukast, ultraljubičasto zračenje, antifungalne lekove, agense koji smiruju imuni sistem i triciklične antidepresive. Malo je dokaza koji idu u prilog ovakvom lečenju. U običnim slučajevima, retko su i potrebni.

Novi lek koji je odnedavno u upotrebi za lečenje urtikarije je mesečno subkutano (potkožno) ubrizgavanje monoklonalnog antitela, omalizumaba, koje je usmereno protiv IgE receptora (receptora imunoglobulina E) na ljudskim mastocitima.

Hladna obloga može da smiri svrab osipa koji izaziva koprivnjača.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...