Simptomi i lečenje hroničnog laringitisa

Glavni simptom hroničnog laringitisa i nodusa glasnih žica jeste promuklost, odnosno disfonija.

laryngitis thumb

Lekar opšte medicine može uz malo vežbe da savlada tehniku izvođenja indirektne laringoskopije i da samostalno obavi pregled glasnih žica. Tri najčešća patološka nalaza su eritem/edem jedne ili obeju glasnih žica, nodus na glasnim žicama i pareza glasnih žica.

Ukoliko lekar nije u stanju da izvede ovaj pregled, može na osnovu anamneze da se opredeli za samostalno lečenje ili za konsultaciju ORL specijaliste.

Najhitniji opredeljujući faktori za samostalno inicijalno lečenje su sledeći:

  • postojanje simptoma upale: temperatura, polimijalgija, gušobolja, kašalj…,
  • duža disfonija uz podatak o ranije dijagnostikovanoj CERB,
  • pojava disfonije uz simptome stresa, bez rizikofaktora za karcinom larinksa.

Terapija hroničnog laringitisa u pogoršanju ista je kao i kod akutnog laringitisa. Ona uključuje antihistaminike, analgoantipiretike, antibiotike i terapiju vitaminom C, koji aktivno učestvuje u obnavljanju sluzokože. Kod izraženijih tegoba daje se Dexason parenteralno ili per os.

Kada se sumnja na disfoniju usled gastroezofagalnog refluksa (GERB), može se primeniti terapija omeprazolom (sa ili bez kombinovanog davanja antacida), ili se može konsultovati gastroenterolog.

U slučaju otkrivanja nodusa na glasnim žicama prilikom pregleda, ili bilo kakve sumnje na postojanje maligniteta (rizkofaktori: pušenje, zloupo­treba glasa, izloženost azbestnoj prašini…), pacijenta treba uputiti ORL spe­cijalisti, koji će utvrditi indikovanost izvođenja laringomikroskopije.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...