Simptomi i lečenje gljivica na stopalima i noktima

Simptomi koji ukazuju na to da je možda došlo do pojave gljivice na noktima nogu ili ruku:

 

  • Zadebljanje nokatne ploče
  • Krhkost i laka lomljivost nokta
  • Beličasta, žućkasta ili braon diskolorizacija nokta
  • Stvaranja otpadaka ispod nokatne ploče
  • Suva i puderasta površina nokta
  • Podizanje nokta
  • Uvijanje nokta i stvaranje izraslina i neravnina na nokatnoj ploči

Pobornici prirodnih lekova i sastojaka koji se mogu koristiti u lečenju, biće zadovoljni time što se gljivice na noktima i nogama mogu lečiti i njima. Sem toga, prirodni lek za kandidu može se primenjivati i uporedno sa tabletama ili kremama koje je pripisao dermatolog, radi delotvornijeg lečenja.

Ulje kokosa, origana i čajevca

Ulja koja odlično deluju u borbi protiv gljivica mogu biti sjajan prirodni lek za gljivice. Na gljivice na nogama i noktima najbolje deluju: ulje origana, kokosovo ulje i ulje čajevca. Sva ova ulja imaju antifungalna i antibakterijska svojstva.

Ulja od kokosa, čajevca ili origana mogu se nanositi i mazati direktno na mesto pogođeno gljivičnom infekcijom, a mogu se razblažiti u vodi, pa koristiti kao kupka za noge.

Jabukovo sirće – odličan prirodni lek za gljivice

Jabukovo sirće odlično se ponaša u borbi protiv gljivične infekcije. Dodavanje pola šolje jabukovog sirćeta u kupku za noge, a zatim potapanje stopala na period od oko 20 minuta, eliminisaće štetne mikroorganizme. Ovu kupku treba ponavljati jednom na nedeljnom nivou – za najbolje rezultete.

Luk – ubica gljivica

U laboratorijskim istraživanjima pokazano je da je luk izuzetno efektivan ubica kandide. Može se samleti, staviti na mesto pogođeno infekcijom, a zatim fiksirati zavojom. Ostaviti ovaj prirodni lek za gljivice preko noći, blagotvorno će delovati protiv infekcije.

 

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..