Generic filters
Exact matches only

Simptomi koji pokazuju da se loše hranite

Ljudsko telo, kažu stručnjaci, vrlo rano počinje da pokazuje simptome da nešto nije u redu i da nismo dovoljno brižni prema sebi.

nm

Najčešće sebi štetu pravimo lošom ishranom, nedovoljnim kretanjem, ali i stresom. Donosimo vam pregled znakova koji su upozorenje da morate da zastanete i neke stvari u životu promenite.

Loš kvalitet kose

Ispucali krajevi, opadanje kose, preterano masna kosa i perut znaci su da se loše hranite i da vam u organizmu nedostaju proteini, zdrave masti, gvožđe i cink kao i vitamin C. Kosa među prvima počinje da šalje poruke da niste u ravnoteži.

Prerano starenje

Starenje niko ne može da izbegne, ali možete izbeći prerano starenje.

Isušivanje kože i pojava bora katkada se događa ranije zato što ne jedete dovoljno voća i povrća, a vašem organizmu nedostaju vitamini A, C, D i E kao i karotenoidi i flavonoidi. Ako želite to da izbegnete, svaki dan konzumirajte obilno voće i povrće.

Loše stanje usne šupljine

Upala desni, krvarenje desni, često kvarenje zuba, ispadanje zuba i promene na jeziku ukazuju da u hrani imate previše nezdravog šećera. Možda ne jedete svaki dan slatkiše, ali konzumirate sokove i ostalu hranu za koju i ne znate da sadrži šećer.
Takav način ishrane neminovno dovodi najpre do problema u usnoj šupljini, a potom i do ozbiljnijih teškoća.

Naglo mršavljenje i gojenje

Bilo kakva nagla promena telesne težine znak je da ste u totalnoj neravnoteži u pogledu ishrane, a istraživanja pokazuju da to s vremenom dovodi do karcinoma.

Obavezno uravnotežite ishranu, birajte zdrave namirnice i nemojte dopustiti da spoljne okolnosti utiču na vaš preterano velik ili mali apetit. Imajte na umu da je reč o vašem zdravlju!

Problemi s koncentracijom i pamćenjem

Ako primećujete da često zaboravljate stvari, da loše pamtite i teško se koncentrišete, verovatno vam je ishrana siromašna omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za zdravo funkcionisanje mozga.

Ako ne želite dodatno da produbljujete problem, nastojte da jedete što više ribe i orašastih plodova.

Problemi sa varenjem

Problemi sa varenjem poput zatvora, proliva i nadutosti znak su da ne konzumirate dovoljno vlakana, ali ni dovoljno integralnih žitarica. S vremenom takvi problemi mogu da dovedu i do ozbiljnih bolesti poput karcinoma.

Umor i iscrpljenost

Većina ljudi najpre će se požaliti na simptome umora i iscrpljenosti, a upravo to i jesu prvi znakovi da se loše hranite i da škodite svom organizmu. Problem je moguće rešiti samo na jedan način – promenom ishrane u smislu što više zdravih namirnica, redovnim vežbanjem i redovnim kvalitetnim snom.

Komentari
Loading...