Simptomi koje ne treba ignorisati

Postoje četiri simptoma koje nikako ne bi trebalo da ignorišete već da odmah odete kod lekara ili da pozovete Hitnu pomoć! Pročitajte koji su to simptomi.

simptomi-box

1. Nesvestica ili nedostatak vazduha

Ako vam je gvožđe stabilno, ova pojava može biti upozorenje da imate ugrušak u plućima, odnosno plućnu emboliju (PE). Ovo stanje samo u SAD-u dovodi do oko 60.000 smrtnih slučajeva godišnje. Imajte na umu da debljanje može povećati rizik.

2. Neobjašnjiva bol u grlu

Ako ste žena, to bi mogao biti znak da vam preti srčani udar. Žene često navode da osećaju bol u ustima i grlu, mučninu, znojenje i neobjašnjiv umor pre napada. Klasični simptomi poput boli u grudima i ruci su češći kod muškaraca.

3. Neobično vaginalno krvarenje

Krvarenje koje se javlja van normalnog menstrualnog rasporeda, odnosno

Pregledi koje ne treba zanemariti

mrlje krvi koje se jave s novim kontracepcijskim sredstvom, mogu signalizirati vanmaterničnu trudnoću, upalu grlića materice ili čak i rak.

4. Uporni problemi sa stomakom koji traju duže od sedam dana

Ako imate proliv, grčeve ili rektalna krvarenja, ne čekajte nekoliko nedelja u nadi da će oni spontano nestati. Ti simptomi mogu biti znakovi upalne bolesti creva (Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa), čime se povećava rizik od raka debelog creva. Čak i rak jajnika može izazvati nadutost, probavne smetnje i zatvor.

 

health.com| foto: blogsavenue.com

Komentari
Loading...