Generic filters
Exact matches only

Simptomi i lečenje promuklosti i gubitka glasa

Promuklost i gubitak glasa javlja se najčešće kod ljudi koji mnogo govore (predavači, govornici, pevači).

lk

To su, obično, u pitanju sitni čvorići koji se nalaze na glasnim žicama i koji se mogu vrlo lako odstraniti. Promuklost grla izaziva i tzv. polip na glasnoj žici koji može da bude veličine zrna prosa, do veličine trešnje, tako da izaziva i smetnje pri disanju. Može se vrlo lako odstraniti jednostavnom hirurškom intervencijom. Posle toga osoba ima ponovo potpuno čist glas.

Međutim, ako se polip ponavlja, bolesnik mora biti obazriv, jer je tada, možda, posredi kakvo drugo oboljenje (rak). Preporučuje se da svaki bolesnik kome je već jedanput izvađen polip sa glasne žice vodi račun o svome grlu. Prvo, da jako smanji pušenje, drugo da govori uvek tihim glasom, ne sme suviše dugo da napreže glasne žice (ne sme dugo da govori). Ljuta pića, naročito jaku rakiju, treba da izbegava.

Pored promuklosti koja je posledica oboljenja u samom grlu postoji i promuklost koja nema nikakve veze sa oboljenjem grla. Poznato je da izvesna oboljenja u grudnom košu (tumori i oboljenja aorte) mogu da izazovu promuklost. Takva oboljenja svojim pritiskom na jedan živac koji dopire čak do grudnog koša, a koji u stvari inervira grlo i omogućava funkdiju glasnih žica, dovode do njegove oduzetosti (nervus recurens).

Pored promuklosti koja ima svoju organsku podlogu javljaju se i promuklosti koje su, često, nervne prirode i posledica slabosti i iznurenosti mišića grla i glasnih žica. Ovoj bolesti su izložene naročite žene koje se bave nastavničkom profesijom.

Treba pomenuti i grčeve grla kod male dece i odojčadi koja boluju još od neke druge bolesti (rahitis). Pojavljuju se u vidu napada koji počinje iznenada. Dete prestane da diše, poplavi, izgubi svest, ali se stanje brzo popravlja i dete dođe k sebi.

Da pomenemo još jednu vrstu promuklosti, koja je čisto psihogenog porekla i javlja se skoro isključivo kod žena i koja dovodi do potpune bezglasnosti (afonia histerica).

Povrede na vratu u predelu grla, nanesene bilo oštrim bilo tupim oruđem, traže hitnu pomoć lekara. Često u takvim slučajevima dolazi do izliva krvi u samom grlu, što može da ima za posledicu teškoće u disanju.

Srodni članci:

Komentari
Loading...