Generic filters
Exact matches only

Simptomi i lečenje konjunktivitisa

Konjunktivitis je zapaljenje omotača (konjuktive) koji prekriva unutrašnjost kapka i spoljašnji deo očne jabučice, tj. sklere.

Usled zapaljenja, dolazi do proširivanja krvnih sudova, koji postaju vidljivi, dajući oku crvenkast izgled. Oči koje su zahvaćene upalom svrbe ili peku, a ponekad se javlja i osećaj toplote. Takođe, mogu da se pojave suze ili sekret koji se zgušnjava tokom noći, pa pacijent sa konjunktivitisom može imati problem sa otvaranjem očiju nakon buđenja ili osećaj “slepljenih kapaka”.

Ostali simptomi i znaci konjunktivitisa uključuju:

  • otok konjuktive
  • osećaj pristutnosti stranog tela u oku
  • osetljivost na svetlost
  • uvećani i bolni limfni čvorovi koji se nalaze ispred uha (limfni vodovi i čvorvi su veoma važni jer prestavljaju način na koji se tečnosti unutar organizma “pročišćavaju” od bakterija, virusa i ostalih uzročnika oboljenja)
  • osećaj nelagodnosti prilikom nošenja kontaktnih sočiva (ne mogu da stoje na mestu ili postoji osećaj žuljanja zbog kolekcije koja se nalazi ispod kapka)

Virusni konjunktivitis

Dijagnoza se obično postavlja na osnovu simptoma i ranije istorije bolesti. Ima tendenciju da zahvati oba oka i da se javlja kao prateći simptom prehlade ili infekcije respiratornog trakta. Laboratorijski testovi nisu potrebni za postavljanje dijagnoze osim u slučaju sumnje na ozbiljniji oblik virusnog konjunktivitisa.

Izazivači ozbiljnijeg oblika konjuktivitisa su Herpes simplex virus (ukjlučuje pojavu plikova na koži), Rubeola i Herpes zoster virus. Kao materijal za testiranje se koristi iscedak iz oka.

Bakterijski konjunktivitis

Obično zahvata samo jedno oko i povezan je sa infekcijom uha. Proverom materijala, tj. sekreta iz oka, moguće je dokazati koja bakterija je izazvala infekciju što omogućava precizno lečenje i brzo ozdravljenje.

Alergijski konjunktivitis

Zahvata oba oka i udružen je sa tipičnim simptomima alergije kao što su:

  • svrab očiju
  • curenje iz nosa
  • kijanje
  • grebanje u grlu

Javlja se periodično, u doba godine kada je koncentracija polena velika.

Kako se leči konjuktivitis?

Obično prolazi bez specifičnog tretmana. Za smanjenje tegoba, pre svega osećaja suvoće mogu se koristiti veštačke suze ili kapi za oči koje se mogu kupiti bez lekarskog recepta.

Ozbiljnije lečenje se preporučuje ukoliko se simptomi pogoršavaju (npr. javlja se osećaj grebanja, zamućenje vida koji ne prestaje ni nakon ispiranja očiju, intenzivno crvenilo, osećaj nelagodnosti) ili ako se konjuktivitis pojavi nakon hemio ili drugog tretmana malignih bolesti ili ako je osoba obolela od HIV infekcije.

Simptomi virusnog konjunktivitisa nestaju nakon 7-14 dana osim u slučajevima ozbiljnijeg oblika infekcije. Ne zahteva primenu terapije. Antibiotici nisu efikasni kao terapija, a antivirirusni lekovi se primenjuju samo ako je infekcija izazvana Herpes Zoster ili Herpes simplex virusom.

Umereni bakterijski konjunktivitis takođe prolazi bez lečenja. Primena antibiotika skaraćuje period trajanja tegoba. Mogu se koristiti kapi za oči sa antibioticima ili antibiotske masti koje ubijaju uzročnika, a često imaju pridodate i korstikosteroide koji smanjuju zapaljensku reakciju. Obavezno se konsultujte sa lekarom ukoliko 24h nakon primene antibiotika ne primetite poboljšanje!

Lečenje atopijskog (alergijskog) konjunktivitisa podrazumeva otklanjanje ili udaljavanje od uzročnika. Često se dešava da se zapaljenje javlja kao posledica iritacije izazvane nošenjem kontaktnih sočiva te se stoga, nošenje istih treba obustaviti i izbegavati dok infekcija u potpunosti ne iščezne.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...