Simptomi i lečenje Bartolinijeve ciste

Bartolinijeve žlezde nalaze se na svakoj strani vaginalnog otvora.

mm

Ove žlezde luče tečnost koja pomaže pri vlaženju vagine. Kada se otvaranje kanala ovih žlezda poremeti, tečnost se zadržava u žlezdama, što je rezultat relativno bezbolnih oteklina koje se nazivaju Bartolinijeva cista. Nekada, taj se likvor upali i stvara se gnoj okružen upaljenim tkivom (čir).

Bartolinijeva cista ili čir nije uobičajena. Lečenje zavisi od veličine ciste, da li boli i da li je upaljena. Ponekad, kućno lečenje je sve što vam je potrebno. U drugim slučajevima, potrebna je hirurška drenaža Bartolinijeve ciste. Ako dođe do infekcije, antibiotici mogu biti potrebni za lečenje Bartolinijeve ciste.

Predlažemo vam neke od opcija lečenja koje lekar može preporučiti:

Sedenje u kupki

Ponekad, močenje u kadi ispunjenoj toplom vodom nekoliko puta dnevno tri ili četiri dana pomaže malim, manje komplikovanim cistama da same puknu i isuše se.

Hirurška drenaža

Ako je cista zaražena ili je vrlo velika zahteva hiruršku drenažu. Lekar praveći mali rez u cisti omogućuje izlučivanje likvora. Zatim se smesti kateter u rez. Kateter ostaje četiri do šest nedelja da spreči potpuno zarastanje reza i omogući potpunu drenažu. Nakon toga, kateter se uklanja i rez zarasta u potpunosti.

Antibiotici

Ako je cista zaražena, ili ako pregled otkriva polno prenosive bolesti, lekar može prepisati antibiotike kako bi bio siguran da su bakterije potpuno uništene. Ali ako se čir isuši pravilno, možda vam neće trebati antibiotici.

Marsupializacija

Ako se ciste ponovno pojavljuju, lekar može izvesti marsupializacija. Ova metoda je najčešće učinkovita kod sprečavanja ponovne pojave ciste. Slično je kao i hirurška drenaža, samo što lekar na nekoliko mesta s obe strane stvara trajni otvor, dug oko 5 milimetara. Lekar može staviti kateter na nekoliko dana kako bi se sprečila ponovna pojava ciste. Budući da se marsupializacija ne preporučuje kada je infekcija prisutna, lekar će verovatno isušiti čir i izlečiti infekciju, a zatim izvesti marsupializaciju.

Ukoliko se nijedan od ovih postupaka ne pokaže uspešan, lekar može preporučiti uklanjanje Bartolinijeve žlezde, ali to je retko kad potrebno.

Srodni članci:

Komentari
Loading...