Simptomi hormonalne neravnoteže

 Ako se osećate loše, moguće je da su razlog hormoni. Do hormonalne neravnoteže može doći zbog brojnih razloga, a neki od njih su stres, hronični umor i neuravnotežena ishrana.

b

Hronični umor

Ako svakodnevno spavate 8 sati, ai dalje se budite mrzovoljni i umorni, moguće je da je nivo progesterona u telu preniska. Nivo progesterona u telu u pravilu počinje opadati tokom menopauze, ali nije neuobičajeno da opada već početkom tridesetih, kada jajnici počinju proizvoditi znatno manji broj jajašaca. Ovaj hormon reguliše telesnu temperaturu, a preniska nivo može izazvati nagle promene telesne temperature, što rezultira nemirnim snom.

Rashladite i provetrite spavaću sobu pre spavanja. Jedite hranu bogatu vitaminom C. Ženama koje pate od manjka progesterona u telu preporučuje se 750 miligrama vitamina C dnevno. Ako imate problema sa menstrualnim ciklusom, svakako posetite ginekologa jer je moguće da je reč o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Izražen PMS

Nagle promene raspoloženja, glavobolja i nadutost su najčešći simptomi PMS-a. Ako pre menstruacije primećujete da su simptomi alergija ili astme pogoršani, moguće je da imate problema sa nivoom progesterona u telu. Njegova nivo se neposredno pre menstruacije naglo podiže, što može uzrokovati pogoršanje upalnih procesa u telu. Sa druge strane, tokom prve polovine menstrualnog ciklusa se nivo estrogena podiže pa se upalni procesi ublažavaju.

Nekoliko meseci vodite dnevnik menstrualnog ciklusa. Zabeležite svako pogoršanje simptoma astme i alergija. Podelite zabilješke sa ginekologom. On će vam pomoći da nivo hormona tokom menstrualnog ciklusa ostane, što je više moguće, uravnotežena.

Loše raspoloženje

Oko 50% osoba koje pate od depresije, imaju povišen nivo hormona kortizola u telu. Konstantno visok nivo kortizola ometa funkcije mozga i proizvodnju serotonina i dopamina koji regulišu raspoloženje. Verovatno već znate da je fizička aktivnost odlična za borbu protiv stresa, ali veliki broj ljudi radi osnovnu grešku, a to je da vežbaju predugo i prevelikim intenzitetom. Vežbajte oko 30 minuta kako biste smanjili nivo kortizola jer će sve iznad toga imati suprotan efekat.

Kombinujte vežbe visokog intenziteta sa vežbama laganijeg intenziteta. 2-3 puta nedeljno radite vežbe opuštanja koje smanjuju nivo kortizola, a 2-3 puta nedeljno vežbajte visokim intenzitetom. Svakako treba imati jedan dan odmora.

 Suva  koža i svrb

Konstanta suvoća kože je prvi znak problema sa radom štitne žlezde. Hormoni štitaste žlezde održavaju rad celokupnog organizma, a kada ih nema dovoljno, telo ne obavlja svoju funkciju. Ako ste već posetili dermatologa, redovno hranite i negujete kožu, i dalje imate problema sa suvom kožom i svrabom, svakako posetite ginekologa.

Ostali simptomi problema sa štitnjačom mogu biti neobjašnjivo nakupljanje kilograma, krhki nokti i kosa. Možda ćete morati raditi test krvi kako bi se ustanovilo da li je sa radom štitne žlezde sve u redu ili vam je potrebna terapija.

 

 

Komentari
Loading...