Generic filters
Exact matches only

SIMPTOM U USTIMA MOŽE DA OTKRIJE BUDUĆI SRČANI UDAR

Da li ga primećujete?

SRČANI UDAR: Postoji veza između jednog problema sa usnom šupljinom i kardiovaskularnog zdravlja

Puno je rizičnih faktora koji mogu da utiču na pojavu infarkta; godine, krvni pritisak, holesterol i genetika, tako kažu stručnjaci.

Ipak postoji i jedan ne tako očigledan simptom koji može otkriti da postoji šansa da se infarkt dogodi upravo vama. Prema onome što stoji u rezultatima jedne studije, zdravlje usne šupljine igra veliku ulogu u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja.

Bolesti desni i oštećenje srca

Rezultati dugotrajne studije su objavljeni u magazinu Journal of Periodontology, a sprovedena je od strane Forsyth instituta i Univerziteta Harvard. Naučnici su otkrili kako se radi o parodontitisu – ozbiljnoj upali desni koja uništava meka tkiva i kosti koje podupiru zube. Parodontitis može uzrokovati gubitak zuba, probleme sa zdravljem ili povećati rizik od nastanka srčanog udara. Naučnici sa Univerziteta Harvard kažu kako se čini da osobe koje imaju parodontitis pripadaju grupi ljudi koji imaju veće šanse da će doživeti kardiovaskularne probleme.

Lekari su pronašli specifičnu poveznicu između upala desni, i upalnih procesa u arterijama, koji su odgovorni za pojavu infarkta, moždanih udara i ostalih opasnih kardiovaskularnih bolesti. U studiju je bilo uključeno 304 odraslih osoba, a pregledale su im se arterije i usna šupljina na početku studije i nakon 4 godine. Kod 13 ispitanika su se razvili veliki problemi sa srcem, a nakon kontrole svih drugih mogućih faktora, stručnjaci su zaključili kako se prisustvo parodontalne upale može smatrati glavnim krivcem.

 

zubi

zubi Foto: Profimedia

„Ovo je definitivno povezano s osobama koje trenutno u organizmu imaju upalne procese“, izjavio je dr Tomas Van Djuk.

Opasno je ignorisati simptomelg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=262&loc=https%3A%2F%2Fstil.kurir.rs%2Flepi zdravi%2Fmedicina%2F152199%2Fjedan simptom u ustima moze da otkrije buduci srcani udar da li primecujete ovo&referer=https%3A%2F%2Fstil.kurir

Važno je ovde naglasiti kako osobe koje su doživele gubitak kosti u periodu kada su imali parodontalnu bolest, ne pripadaju ovoj ugroženoj grupi – samo oni kojima su desni trenutno pod upalom. Naučnici veruju kako upalni proces aktivira ćelije koje šalju signale kroz kičmenu moždinu, i tako podstiču upalne procese u arterijama.

„Ako ste u godinama kada se kardiovaskularne bolesti češće javljaju, ili ih već imate, nikako ne smete ignorisati bolesti desni jer one povećavaju rizik od pojave infarkta„, zaključio je Van Djuk i savetuje da se svakako obratite stomatologu ako za time ima potrebe.

Postoji nekoliko upozoravajućih znakova koje možete proveriti i ako ponekad parodontna bolest može proći bez posebnih poteškoća. Mnogi pacijenti ne osećaju bol pa tako i parodontna bolest prođe nezapaženo. Radi toga je potrebno redovno kontrolisati zdravlje zuba i usne šupljine.

Upozoravajući znakovi parodontne bolesti su:

  • krvarenje zubnog mesa nakon pranja zuba
  • crvena, natečena sluzokoža oko zuba, zubno meso koje se povlači sa zuba
  • trajni zadah iz usta
  • gnoj između zuba i zubnog mesa
  • klimavi zubi

 

Foto Pexels
Autor/Izvor SrbijaDanas
Komentari
Loading...