Generic filters
Exact matches only

Silikonske grudi

0

Dojka je simetrični parni organ, smešten na prednjoj strani grudnog koša. Normalnu veličinu dostiže između šesnaeste i devetnaeste godine. Oblik i funkcija odraz su polnog određenja i time dodatno doprinose estetskom, emotivnom i psihičkom identitetu žene. Veličina i oblik dojke predodređeni su količinom žlezdanog tkiva i masti u njima. Vremenom se ti faktori menjaju starenjem, trudnoćom, dojenjem. Takođe se menja i koža dojki u smislu gubitka elastičnosti, pojave strija što značajno utiče na izgled dojke. Plastična hirurgija svojim različitim metodama uspešno zadržava i vraća njihov mladalački izgled, što doprinosi lepšem izgledu svake žene.

silik

Jedna od hirurških metoda je svakako uvećanje (silikonske grudi) i korekcija položaja dojki primenom silikonskih implantata (ugradnja silikona).

Silikonski implantati su građeni od kesice koja je ispunjena želatinoznim ili tečnim sadržajem i silikonskog su porekla. Osim silikonom ispunjenih implantata, danas se najviše koriste implantati koji u silikonskoj kesici umesto silikonskog gela (želatina), sadrže fiziološki rastvor. Oblik ili profil implantata može biti niski, srednji, visok ili forma kapi. Izbor profila implantata zavisi od građe pacijenta i željenog oblika dojke.

Primena silikonskih implantata datira od 60-ih godina prošlog veka, od kada su milioni pacijentkinja ugradile ove implantate.

Silikonski implantati su mekani i ne mogu se otkriti dodirom ili pritiskom na dojku. Takođe je značajno napomenuti da pacijentkinja nakon intervencije može da doji dete i da je dojka dostupna svim medicinskim pretragama jer se implantat nalazi ispod mlečne žlezde ili ispod grudnog mišića. Tako povećane grudi dobijaju normalan i neupadljiv oblik. Grudi zadržavaju svoju zategnutost, a imaju i pokretljivost normalnih i dobro razvijenih grudi.

Operativne indikacije su raznovrsne, od nerazvijenih i malenih grudi, različitih asimetrija grudi, urođenih anomalija grudi do rekonstruktivne hirurgije grudi.

Godine starosti pacijenta za ovaj zahvat je od 18. godine života (izuzetno retko ranije uz pismenu saglasnost roditelja), posle potpunog razvoja dojki. Operacijom se koriguje volumen, oblik, kao i položaj dojki primenom implantata punjenih silikonskim gelom, fiziološkim rastvorom različitog oblika i veličine. Da bi rezultat bio potpun, neophodno je brižljivo planiranje rezova, upotreba adekvatnih proteza po obliku i dimenzijama, kao i dodatne manipulacije postojećim tkivom da bi se istakli određeni predeli i detalji u skladu sa željama pacijenta.

sil

Ugradnja silikona

Potrebni nalazi pre početka operativnog zahvata su krvna slika (klasična), biohemija (glukoza, urea, kreatinin, natrijum, kalijum), faktori koagulacije (PT, PTT i INR), EKG, rendgenografija pluća (za starije od 45 godina).
Hronični bolesnici (hipertenzija, dijabetes, astma) moraju preoperativno konsultovati svoje lekare i posavetovati se sa njima o eventualnoj promeni terapije.

Apsolutne kontraindikacije za ovu operaciju nema.

Operacija se izvodi ili pod opštom anestezijom ili u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. Rez dugačak 4-5 cm je dovoljan za izvođenje povećanja grudi. Ovaj rez može da se smesti ispod pazuha ili u prevoju dojke, ili kružno oko bradavice. Aksilarni pristup se kozmetički najbolje tretira, ipak nakon egzaktnog pregleda u zavisnosti od slučaja do slučaja se donosi odluka koji rez je najbolje rešenje u svakom pojedinačnom slučaju. Implantat se plasira ispod ili iznad mišića, što najčešće zavisi od oblika i veličine postojeće dojke, tako da mlečna žlezda ostaje netaknuta. Rezultat operacije je odmah prisutan i vidljiv, pa su i pacijentkinje time vrlo zadovoljne.

Reakcija organizma na silikonske implantante

Posle operacije je moguća prolazna neosetljivost bradavice, blagi otok i osećaj napetosti, koji obično prolaze nakon 1-2 nedelje. Preporučuje se kućna nega i bolovanje od 7 – 10 dana. Posle toga pacijentkinje se mogu uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti. U postoperativnom periodu treba izbegavati teže fizičke aktivnosti i dizanje težih tereta. Posle 6-8 nedelja pacijentkinja se može vratiti sportskim aktivnostima što uključuje i rad u teretani, trčanje.

Reakcija organizma na implantat kao strano telo u smislu njegovog odbacivanja je vrlo retka, gotovo zanemarljiva. Moguća je blaga reakcija organizma na implantat, kao strano telo što rezultira stvaranjem tanke, vezivne ovojnice kao prirodne barijere prema implantatu. Izuzetno su retke reakcije odbacivanja, koje se manifestuju u obliku upalne reakcije i razvoja jake, vezivne ovojnice.

Najveće komplikacije se odnose na tzv. otvrdnjavanje dojke (obrazovanje kapsule), koja može da nastane nakon nekoliko meseci ili godina u većoj ili manjoj meri, pri čemu to nije pravilo. Vrlo retko se može javiti kapsularna kontraktura što je razlog za odstranjivanje kapsule i zamenu implantata. Silikonski implantati najnovije generacije će svakako nadživeti i pacijenta i plastičnog hirurga.

Autor: dr Sonja  Ilić

 

 

 

Komentari
Loading...