Šiitake gljiva-doktor sve dostupnija i u vašoj kući

Simbol dugovečnosti u Aziji, poreklom iz Japana, gljiva šiitake koristi se i kao hrana i kao lek već više od 6.000 godina. Drevni iscelitelji su šiitake prepisivali za širok raspon oboljenja i stanja… …poput oboljenja jetre; problema sa vidom, sinusima, varenjem…

siitake

Veliki kineski lekar dr Vu Šui (Wu Shui) opisao je efekte šiitake gljive kao ”vitalizujuće, jačajuće i blagotvorne za zdravlje”, a čak su je i carevi uzimali kao eliksir za potenciju.

Danas se u Kini, Japanu i Koreji šiitake koriste da ojačaju imunitet i pomognu organizmu da se izbori sa prehladom i gripom, ali i ozbiljnijim oboljenjima. Konkretno se u Kini koriste uglavnom da uspore proces starenja i u lečenju raznih bolesti, dok se u Japanu najviše ceni njihovo svojstvo da razbude, podignu, okrepe.

Šta je to što šiitake čini toliko cenjenim?

Moćne aktivne komponente predstavljaju tri polisaharida, koji se razvijaju u imunofaktore kada ova gljiva raste u divljini, na svom prirodnom staništu poput ši (shii)-drveta u šumama bambusa severnog Japana. Ove komponente utiču na imunoodgovor. Recimo, pri napadu virusa. Jedna druga materija, takođe prisutna u šiitake gljivama, eritadenin, pokazala se vrlo efikasnom da spusti vrednosti holesterola.

Uz moćne biljne materije, šiitake sadrže i brojne makro i mikronutrijente. Između ostalog, sadrže aminokiseline, enzime koji su od vitalnog značaja za pravilnu apsorpciju hranjivih materija i varenje, dijetna vlakna, te razne vitamine i minerale, uključujući ergosterol, koji se pri izlaganju suncu pretvara u vitamin D.

Između nešto skupljih šiitake gljiva, koje se sve više uzgajaju i kod nas i prodaju na našim pijacama, i sveprisutnih šampinjona, birajte ove prve, jer se daleko manje tretiraju hemijskim sredstvima.

 

 

 

 

Komentari
Loading...