Signali koji najavljuju infarkt

Za srčani udar se uglavnom kaže da se desio “kao grom iz vedra neba”. Međutim, nije baš tako.

srce

Telo, zapravo, pokušava da nas upozori na mogućnost srčanog napada. Nekada čak nedeljama i mesecima unapred, nekad alarmira dan, dva pre nego što dođe do infarkta.

Stručnjak za kardiovaskularne bolesti, dr Čensi Krendal, napravio je spisak najčešćih signala koji upozoravaju da našem srcu preti nešto loše.

Iako je namenjen studentima, video u kojem doktor objašnjava kako i zbog čega dolazi do srčanog udara, za samo nekoliko meseci je imao više od pet miliona pregleda.

1. Bol u grudima

Postoji nekoliko različitih bolova u grudima i treba znati koji nas, zapravo, upozorava da srcu treba pomoć. Opasni su bolovi na levoj strani tela, u centru grudnog koša, kao i onaj koji počinje u vilici i “spušta” se niz levu ruku. Ovi bolovi se mogu javiti u različitim vremenski intervalima i mogu biti različitog intenziteta.

2 . “Kratak” dah

Otežano disanje može da signalizira predstojeći infarkt. Javlja se neposredno pre ili tokom srčanog udara .

3. Loše varenje ili gorušica

Ponekad za bol u grudima zbog srčanog udara mislimo da je nastao usled lošeg varejna jer su nervi za želudac blizu srca, što može dovesti do zabune.

4. Mučnina i povraćanje

Ovi signali se javljaju samostalno ili u kombinaciji sa nekim drugim simptomima, a dr Krendal kaže da ih ljudi vrlo retko dovode u vezu sa bolestima srca.

Pored ovih glavnih i najčešćih simptoma, doktor navodi još nekoliko na koje bi trebalo da obratimo pažnju: obilno znojenje, ubrzan ili nepravilan rad srca, vrtoglavica, opšta malaksalost, anksioznost, nesvest.

Dr Krendal poručuje da ne morate da se ponašate kao glineni golub i čekate da vas “pogodi” infarkt, već da slušate svoje telo i prilagodite se njegovim zahtevima.

 

Autor: MONDO

Komentari su zatvoreni..