Sida u Srbiji: Mladi muškarci najbrojniji među zaraženim i obolelim

0

Od side sada trostruko više oboljevaju mladi muškarci u odnosu na žene, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom 1.decembra, Svetskog dana borbe protiv side. U Srbiji se u poslednjih deset godina zapaža postepeno opadanje broja obolelih od side, ali se istovremeno beleži i promena načina prenošenje te bolesti

aids

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević ocenio je da se u borbi protiv zaraze HIV virusom odnosno side najviše promenila svest građana Srbije zahvaljujući svakodnevnim aktivnostima širom zemlje u borbi protiv te bolesti.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Tanja Knežević kazala je da je tokom ove godine u Srbiji dijagnostikovano novih 97 HIV pozitivnih osoba, 36 osoba obolelih od side, i da je registrovano 17 osoba umrilih od te bolesti dok su dve osobe umrle sa HIV-om.

“Broj muškaraca inficiranih HIV-om, kao i obolelih od side, trostruko je veći u odnosu na žene”, rekla je Knežević, dodajući da je, ukoliko se govori o starosnoj strukturi, najveći procenat HIV pozitivnih osoba (57 odsto) između 25 i 39 godina.

Prema njenim rečima, nakon kontinuiranog porasta registrovanih osoba sa sidom, od 1999. godine se zapaža postepeno opadanje broja obolelih, sa procenom da će se taj trend zadržati i tokom narednog perioda.

Ministar Milosavljević je rekao da je oblast borbe protiv side najbolji primer multisektorske saradnje i partnerstva, koja pored aktivnosti resornog ministarstva uključije i agencije Ujedinjenih nacija, međunarodne, nevladine i verske organizacije.

“To je jedan od najvažnijih razloga zbog čega se u oblasti borbe protiv AIDS-a najviše promenila svest građana Srbije”, rekao je on i dodao da “ne prođe nijedan dan u godini, a da se istom snagom i energijom ne sprovode aktivnosti širom zemlje u borbi protiv te bolesti”.

Prema njegovim rečima, Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije u Srbiji je u prethodne dve godine odobrio dva petogodišnja projekta u ukupnom iznosu od oko 20 miliona evra za borbu protiv side.

On je dodao da prvi projekat sprovodi Ministarstvo zdravlja, a drugi to ministarstvo u saradnji sa Omladinom JAZAS-a.

Predsednica Tematske grupe UN za HIV/AIDS Judita Rajhenberg ukazala je se prema podacima broj novoinficiranih osoba u svetu prošloj godini smanjio za 17 odsto, kao i da je prevalenca HIV-a opala i među mladima.

“Ipak, promene načina prenošenja uočene su i u Srbiji, tako da seksualni prenos dominira, a sve je više novoregistrovanih u populaciji mladih, naročito muškaraca”, podvukla je Rajhenberg i napomenula da epidemija HIV-a još uvek traje i predstavlja najveći globalni problem.

Ministarstvo zdravlja uz podršku ministarstva prosvete, UNICEF-a i UNAIDS-a, u svim osnovnim školama u Beogradu organizovalo je danas javni čas na kojem su učenicima sedmog i osmog razreda predočene osnovne informacije o HIV-u, kao i o načinima zaštite.

Moto ovogodišnje kampanje u Srbiji glasi “Povežimo se sigurno, zaštitimo ljubav, koristimo kondom”.

 

 

 

 

Komentari
Loading...