Šest prirodnih antibiotika

Svi znamo da su antibiotici uz napredak medicine dostigli to da su zapravo hemijski spoj nekoliko prirodnih supstanci.U daljem tekstu ćemo vam predstaviti par prirodnih antibiotika.

karanf

Kadulja – Ranije se koristila kao antibiotik. Posebno je dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Takođe je korisna za želudačne infekcije i probleme s crevima. Pomaže i pri smanjenju temperature i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripe.

Med – Dokazano je da ima antibakterijske osobine, da može izlečiti osip na koži, opekotine i ogrebotine, očistiti zube i usta od bakterija, te zaustaviti krvarenje desni, a delotvoran je u lečenju čireva i plikova. Ali, vrlo je važno da odaberete pravi med.

Cimet – U jednom istraživanju otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, ali i da je smrtni neprijatelj opake bakterije Escherichia coli.

Beli luk – Dokazano leči ili pomaže pri lečenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu zove se alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i antigljivična svojstva. Efikasno leči zubobolju (dovoljno je iseckati luk i staviti na bolan zub), kašalj, bol u grlu, kao i mnoge druge bolesti ili upale.

Karanfilić – Ako želite ublažiti zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvaćete karanfilić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, karanfilić je najefikasniji kada se od njega napravi ulje.

Origano – Stari Grci primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva, a u srednjem veku postalo je popularno u Evropi, u kojoj se koristilo za lečenje infekcija.

Komentari
Loading...