Generic filters
Exact matches only

Semenke bundeve – čudesan lek prirode

Semenke bundeve bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. Semenke bundeve su odličan izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

semenke

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti semenki bundeve i jedite ih umesto nezdravih grickalica.

Pobeđuju rak

Istraživanje španskih naučnika je pokazalo da semenke bundeve sadrže spojeve koje se uspešno bore protiv ćelija raka. Naime, učinkovite su u borbi protiv raznih vrsta raka i imaju protivupalno delovanje.

Istraživanje nemačkih naučnika zaključuje da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i semenke suncokreta.

Zdravlje prostate

Ulje semenki bundeve se koristi za lečenje povećane prostate (hiperplazije). Ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivoa slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. Semenke regulišu toplotne udare, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu nivo krvnog pritiska.

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve nivo lošeg holesterola mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Naučnici su ustanovili da su učinkovite u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina,materije koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g semenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer šoljica semenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate pri smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje nivoa stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

Olakšavaju artritis

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju protivupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u telu nedostaje cinka trebaju razmisliti o tome da počnu grickati semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šoljice semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...