Generic filters
Exact matches only

Sedenje povećava rizik od smrti: Saveti stručnjaka za očuvanje zdravlja (VIDEO)

Sedenje! Iako se često istražuje i razmatra uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje, tačno je da postoji veza između preteranog sedenja i određenih zdravstvenih problema.

 

Studije su pokazale da dugotrajno sedenje može biti povezano s većim rizikom od raznih zdravstvenih stanja, poput gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih metaboličkih problema.

Međutim, ta tvrdnja o tome da sedenje direktno povećava rizik od smrti zahteva dalja istraživanja i analizu drugih faktora rizika koji utiču na dugoročno zdravlje.

Važno je da se praktikuje fizička aktivnost, redovno ustaje i kreće tokom dana kako bi se smanjio negativan uticaj dugotrajnog sedenja na zdravlje.

Stručnjaci preporučuju redovne pauze od sedenja, vežbanje i održavanje aktivnog načina života radi očuvanja opšteg zdravlja i dobrobiti.

S druge strane, istraživači su otkrili da dugo sedenje može negativno uticati na vaše srce i povećati rizik od smrti.

Da bi ovo razumeli, istraživači su izgradili model kako bi utvrdili šta bi se dogodilo ako bi osoba menjala jedno ponašanje za drugo svaki dan nedelju dana.

Model je analizirao podatke iz različitih studija koje su omogućile istraživačkom timu da vidi uticaj promene određenih ponašanja.

Na primer, 54-godišnja žena koja je 30 minuta sedenja zamenila umerenim vežbama uspela je ne samo da poboljša zdravlje srca, već i da smanji obim struka za 2,5 cm.

Ovo istraživanje nije prva studija koja istražuje negativan uticaj sedenja na zdravlje i kako ljudi mogu da ublaže ove rizike.

Foto FreePik
Komentari
Loading...