Sedam savršenih izvora proteina

Proteini se nalaze u namirnicama životinjskog porekla ali ih ima u obilju i u drugim namirnicama koje možemo uvesti u svakodnevnu ishranu umesto mesa.

protProteini su građevinski blokovi života, neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Razgradnjom proteina u telu opskrbljujemo organizam amino kiselinama koje su važne za vitalnost i zdravlje. Proteini se nalaze u namirnicama životinjskog porekla ali ih ima u obilju i u drugim namirnicama koje možemo uvesti u svakodnevnu ishranu umesto mesa.

Čak i ako se bavite zahtevnim sportovima ili uživate u različitim fizičkim aktivnostima gde je važno da mišići i kosti budu dovoljno snažni, možete se osloniti na ovih 7 izvora proteina.

Kinoa – fantastičan izvor proteina, zdrav doručak uz kokosovo mleko i sušeno voće ili zasitan i zdrav ručak kao vege burger.

Sočivo – lako dostupno i jednostavno za pripremu.

Tempeh – proizvod od ferementisanog zrna soje, predstavlja odličnu alternativu mesu.

Sejtan – prepun proteina, ovaj proizvod od pšenice se naročito preporučuje sportistima, trudnicama i deci. Ima izuzetno nizak nivo ugljenih hidrata i masti.

Pasulj – izvrstna i hranljiva namirnica koja snižava holesterol, reguliše šećer u krvi i proizvodnju insulina.

Spirulina – plavo-zelena alga koja sadrži čak 60% proteina, ovo je pravi sastojak koji treba da se nađe u vašem šejku svakog jutra.

Seme konoplje – dragoceno seme konoplje ima savršen odnos omega 6 i omega 3 masti i divan je dodatak salatama i obrocima od žitarica.

Komentari su zatvoreni..