Generic filters
Exact matches only

Sedam loših navika posle jela

Mnogi od nas imaju neke navike koje praktikujemo posle jela, ali stručnjaci nas upozoravaju da pušenje, konzumiranje voća, pijenje čaja, tuširanje i spavanje sa punim stomakom nisu zdravi

lose

1. Pušenje

Ova navika puno je štetnija nego što se misli, jer samo jedna cigareta nakon jela ima učinak kao da ste ih zapalili 10. Sistem probave deluje na celi organizam, a na kiseonik u krvi veže se i nikotin.

2. Konzumiranje voća

Voće se jako brzo vari, ali ako se jede odmah posle obroka, ono se toliko dugo zadržava u želudcu da počinje da truli i oslobađa otrovne gasove koji, između ostalog, podstiču stvaranje celulita. Voće bi trebalo da se jede na prazan želudac ili dva sata pre i posle jela.

3. Pijenje čaja

Tein, glavni sastojak čaja veže se za gvožđe i otežava probavu što može da bude loše za anemične osobe. Oni bi trebalo da piju čaj najmanje sat vremena nakon jela.

4. Plivanje i tuširanje nakon jela

Voda podstiče i pojačava prokrvljenost u telu koja mu je potrebna, ali nakon obroka krv odlazi u želudac gde se odvija varenje, a ne na mesta poput ruku i nogu.

5. Popuštanje kaiša

Popuštanje rupica na kaišu nakon obilnog obroka može da dovede do spleta creva i zastoja u varenju.

6. Fizička aktivnost

Iako svi misle da je fizička aktivnost nakon obroka dobra, istina je ipak drugačija. Trening ometa sistem za varenje koji apsorbuje hranljive materije iz unesene hrane. Preporučuje se samo lagana šetnja.

7. Spavanje

Ležeći položaj nikako nije prirodan, a samim tim ni dobar za probavu, pa želudačni sokovi ne mogu da obave svoj posao. Ova navika može da izazove želudačne tegobe.

Komentari
Loading...