Generic filters
Exact matches only

Šećer se krije gde mu mesto nije

Voda sa ukusima, sokovi, pahuljice, kečap, povrće iz konzerve i zdrave pločice samo sun eke od namirnica u kojima se krije više šećera nego što bilo ko misli.

v287186p0

Obično kada kažu da pokušavaju da smanje unos šećera u organizam, ljudi misle na kolače, čokolade i druge slatke grickalice u kojima rado uživaju. Ipak, šećer se nalazi i u mnogim drugim namirnicama koje nam uopšte ne deluju sumnjivo, pa je moguće da kilogrami ne odlaze čak iako smo se odrekli čokolade.

Svi znaju da majonez ima mnogo kalorija, pa kao zamenu ne štede na kečapu, koji, sa druge strane sadrži velike količine soli i šećera.

Voda sa ukusima zvuči potpuno bezbedno i niskokalorično, ali zapravo ima šećera kao i mnogi drugi sokovi. Ukoliko želite da smršate, bolje je rešenje u običnu vodu iscediti limun, narandžu ili grejp.

Sokovi i šejkovi koje ne pravimo sami, već kupujemo u prodavnicama, takođe sadrže znatne količine šećera, neki kažu koliko i dve kugle sladoleda.

Pahuljice za doručak deluju kao savršeno zdrav obrok, međutim, nisu sve žitarice na isti način pripremljene. Nekima je dodata čokolada, med ili šećer zbog lepšeg ukusa, pa na kraju ispada da smo isto tako mogli da doručkujemo i neku čokoladicu.

Povrće iz konzerve je možda najveće iznanađenje, jer mnogi ne znaju da proizvođači često dodaju i šećer u smesu.

„Zdrave pločice“ su sjajne zbog velikog sadržaja vlakana, orašastih plodova i sušenog voća, ali ne zavaravajte se, većina ima tek nešto malo manje kalorija u odnosu na „nezdrave čokoladice“.

Salate su sjajan izbor za dijete, mada treba biti oprezan sa prelivima. Mnogi sadrže dosta soli, šećera i masti, pa je bolje salatu preliti običnim jogurtom ili sa malo maslinovog ulja.

 

 

Komentari
Loading...