Generic filters
Exact matches only

Saznajte zašto vam pucketaju zglobovi!

Neobično krckanje i pucketanje koje osećamo u kolenima, ramenima ili vilici događaju se gotovo svakodnevno, ali da li treba da se zabrinemo?

zglobovi1

Stručnjaci objašnjavaju kako to nije opasno, ali ako postane kontinuirano vreme je za kontrolu. Ovo su najčešći razlozi zbog kojih dolazi do čudnih zvukova.

Ramena 

Zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Ako imate manje od 35 godina, to je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva. Ovo se najčešće događa na mestima ranijih ozleda što se uz nekoliko meseci fizikalne terapije može rešiti.

Laktovi

Ako vaš lakat pucketa dok ga pomerate i pritom vas boli ili vam se događa da ‘zablokira’, postoji mogućnost da vašim zglobom luta komadić kosti ili hrskavice veličine zrna peska. Ukoliko čujete pucketanje s unutrašnje strane lakta, propraćeno trncima, to može značiti uklještenje nerva pa kako ne bi došlo do oštećenja potrebno je dogovoriti pregled kod doktora.

Ruke

Još kada smo bili deca roditelji su nam govorili da ne krckamo prstima  jer će nam se tresti ruke. To nije istina, jer povlačenjem prstiju rastežemo malu vrećicu zaštitne tečnosti koja se nalazi u zglobovima što oslobađa pritisak.

Kukovi

Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljašnju stranu bedrene kosti. Iako to zna biti bolno, ne treba se brinuti jer nije opasno i vrlo je česta pojava kod mladih žena, a rešava se vežbama istezanja.

Gležnjevi

Pucketanje gležnja ima više objašnjenja, a najčešće je posledica starih povreda kao što su iščašenje ili uganuće skočnog zgloba. Oslabljene tetive ne drže zglob toliko snažno pa on svako malo iskoči iz ležišta. Vrlo glasan zvuk pucanja propraćen snažnim bolom na spoljašnjoj strani pete može značiti da je pukla Ahilova tetiva.

Kolena

Zašto kolena pucketaju kada se spustimo u čučanj? Zato što ih spuštanjem opterećujemo težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne telesne težine što bi značilo da tkivo protestvuje. Najbolji način za rešavanje ovog problema, kao i očuvanja kolena, su vežbe i jačanje mišića koji drže koleno.

Vilica

Više od 10 posto žena i muškaraca oseća krckanje u vilici. Uzrok je hrskavica između kosti i vilice koja zbog pritiska stalno iskače i vraća se u ležište. Najčešći razlog je stres i napetost što uzrokuje i škripanje zubima u toku sna.

Komentari
Loading...