Saznajte sve o zdravstvenim prednostima kestena

Kesten je jedini orašasti plod koji ima malo masti, sadrži samo gram masti, te manje od 70 kalorija na oko 30 grama.

Osim toga, to je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena puža 45% dnevnih potreba.

Još jedna zanimljiva karakteristika kestena je ta da je bogat folatima, što je inače tipično za zeleno lisnato povrće, a ne za orašaste plodove i semenke. Oko 100 g kestena nudi 62 µg folata (ili 15,5%). Dakle, osim vitamina C, obezbeđuje organizmu i vitamine B1, B2, B6 i folnu kiselinu.

Folna kiselina neophodna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK. Konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa.

Ovaj jesenski plod poznat je i kao odličan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tokom sezone pojedite do 85 grama na dan.

Konzumirajući ih unećete i magnezijum, bakar, mangan, kalcijum, fosfor, cink te solidne količine kalijuma (518 mg/100 g). Kalijum je vrlo bitan element jer uravnotežuje nivo natrijuma, srčane otkucaje i krvni pritisak. Magnezijum i fosfor su važni za metabolizam kostiju.

Baš poput lešnika i badema, ni kesten ne sadrži gluten. Iz istog razloga je popularan sastojak u ishrani onih koji izbegavaju gluten.

Po sastavu ima najveći postotak skroba, po čemu je sličniji krompiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena lako je probavljivo.

Kesten pomaže kod tegoba s bubrezima i varenjem, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.

Treba razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo lekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u lečenju proširenih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu lekovitih proizvoda.

Uz lečenje krvnog sistema, divlji kesten koristi se i u lečenju hemoroida, bolnih menstruacija te u slučaju povećanja prostate.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...