Saznajte sve blagodeti ove namirnice

Predstavljamo vam namirnicu bogatu zdravim ugljenim hidratima, vlakanima, antioksidansima, vitaminima, kalijumom, kalcijumom i gvožđem.

Treba ga jesti što češće a ovo su njegove blagodeti za naš organizam.

Pomaže zaustavljanju upala u organizmu

Antioksidansi u karfiolu jačaju ćelijske zidove kako bi ih zaštitili od oštećenja i sprečili oksidativni stres. Ovo sprečava slabljenje imunološkog sistema i smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti.

Pomaže regulaciji krvnog pritiska

Sulforafan, jedinjenje koje se nalazi u karfiolu, igra presudnu ulogu u normalizaciji krvnog pritiska. Pored toga, pomaže u jačanju zidova krvnih sudova i sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Pomaže jačanju kostiju

Karfiol je neobično bogat vitaminom K, koji je odgovoran za čvrstoću kostiju, poboljšava zgrušavanje krvi i inhibira kalcifikaciju krvnih sudova, čineći ih elastičnijim.

Jača imuni sistem

Porcija karfiola sadrži dnevnu potrebu za vitaminom C (nekoliko puta više nego u agrumima), što povećava otpornost tela na viruse, sprečava razvoj upalnih procesa i stimuliše antitela.

Pospešuje gubitak težine

Karfiol je, kao i sve povrće, uglavnom sačinjen od ugljenih hidrata. Ipak, jedna je od omiljenih namirnica nutricionista zbog niskog sadržaja kalorija i velikog sadržaja vlakana i vitamina. Odlična je alternativa krompiru, pirinču i testeninama.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...