Generic filters
Exact matches only

Saznajte nešto više o negovanju kose

Zdrave i negovane vlasi težnja su većine žena (ali i muškaraca), a gusta kosa nesumnjivo doprinosi samopouzdanju.

“Verovali ili ne, kosa je prirodni materijal s najvećom apsorpcijom na svetu”, kaže američka naučnica Rolanda Wilkerson. Zbog toga slobodni radikali se izuzetno lako vezuju za nju.

Destruktivni elektroni koji se nalaze u UV zracima i zagađenom vazduhu nevidljivi su golim okom, ali veoma opasni. Kada uđu u našu kosu, oni razgrađuju protein, koji je čini jakom i slabe njenu strukturu. Da stvar bude gora, prašina i zagađenje mogu se nakupiti na vašem vlasištu, pojačavajući njegovu suvoću i perutanje.

Oksidativni stres, takođe, može poremetiti ravnotežu vlasišta. To omogućava gljivicama (koje uzrokuju perut) da se namnože, oslobađajući štetne supstance koje oštećuju kosu. Tada na scenu stupaju antioksidansi. Oni se spajaju sa slobodnim radikalima i neutrališu ih, tako da se ne mogu dodatno oštetiti vlasi.

Jedna studija pokazala je da antioksidans koji se ekstrahira iz artičoke uspešno štiti kosu od UV zraka i zatvara kutikulu dlake, čineći je jakom. Podjednako efikasan je i ekstrakt dobijen iz suncokretovih semenki. Cink, takođe, može biti od pomoći. Iako nije antioksidans, on pomaže u rešavanju problema koje stvaraju slobodni radikali. Cink sprečava rast gljivica koje prouzrokuju perutanje vlasišta, a uspešno ublažava čak i opadanje kose.

Nanošenje proizvoda bogatih antioksidansima na kosu, kao i na kožu, svakako je potrebno, ali ne i dovoljno za njihovo zdravlje. Veoma je bitno i da u svoj organizam ishranom unosimo vitamine i minerale. Tek tada, udruženim snagama onoga što unosimo u telo i na njega, postići ćemo željeni rezultat, a to je negovan izgled.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...