Saznajte nešto više o đumbiru

Đumbir se dugo koristio za tretiranje upala i mučnina.

Rezultati koji su predstavljeni na predavanju American Assoaciation for Cancer Research otkrivaju da kada se koristio prah đumbira za lečenje ćelija raka, one su sve izumrle nakon izlaganja tom sastojku.

U medicinskom žargonu to se zove apopotoza (programirana smrt ćelije ). Kada je đumbir prisutan, ćelije raka čak napadaju jedna drugu, to se zove autofagija. Dok se đumbir smatra kao sjajan prirodni lek za one koji prolaze hemoterapiju, (mučnina) osobe koje imaju rak mogu ga koristiti na vlastitu volju u većim količinama.

Za potpuno i gotovo sigurno izlečenje od raka, preporučuje se terapija samo đumbirom, bez hemoterapije i u kombinaciji s drugim prirodnim lekovima, poput meda.

Jedno drugo istraživanje koje pokazuje đumbirove sposobnosti u borbi protiv raka jajnika navodi: Đumbir sprečava rast i modeluje izlučivanje angiogenih faktora u ćelijama raka jajnika. Korišćenje dijetetskih supstanci kao đumbir, imaju potencijal u lečenju i prevenciji raka jajnika.

Vrednost đumbira je u sadržaju aktivnih materija koje imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke. Konzumacija đumbira leči želudačno crevne poremećaje nastale putnom mučninom ili trudnoćom. Istovremeno đumbir nema nepoželjnih nuspojava, kao što je npr. pospanost, koje se pojavljuju uzimanjem farmaceutskih preparata.

Olakšava probavu (podražuje peristaltiku i lučenje želudačnog soka), deluje protiv nadimanja i stišava želudačno crevne grčeve. Đumbir se uzima i za jačanje apetita.

Preventivno deluje protiv zaraznih bolesti jer je antiseptik (uništava mikroorganizme), stimuliše sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu. 
Deluje i protivupalno, što se odnosi na mnoge bolesti, uz ostalo, na reumatoidni artritis, kada uzimanje đumbira smanjuje bolove, otoke i jutarnju ukočenost, a poboljšava pokretnost zglobova.

Deluje kao antikoagulans, tj. sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba.
 Deluje povoljno na rad jetre i smanjuje holesterol. Pomaže kod migrene i drugih vrsta glavobolja. Takođe, đumbir snižava povišenu telesnu temperaturu. 
Deluje i kao antioksidans, tj. protiv štetnog delovanja slobodnih radikala, a uz ostalo sadrži curcumin i deluje protiv raka i ateroskleroze.

Đumbir možete koristiti u neograničenim količinama, kao začin, kao sok ili čaj u hrani ili u piću. Kao začin prisutan je u svim prodavnicama a kao koren potražite ga u prodavnicama zdrave hrane.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...