Saznajte nešto novo o benefitima šargarepe (VIDEO)

Šargarepa (latinski naziv: Daucus carota) je povrće koje se uobičajeno koristi u kuvanju i ishrani širomm sveta.

To je podzemna biljka koja raste u obliku duguljaste ili cilindrične korenske kulture, a najčešće se jede kuvano, pečeno ili sveže.

Šargarepa ima karakterističnu slatkoću i jeftina je i lako dostupna na tržištu. U nekim zemljama, šargarepa se naziva i mrkva. Bogata je vitaminom A i drugim hranljivim materijama, te se smatra zdravom namirnicom koja se može uključiti u mnoga jela i prehrambene proizvode.

Zdravstvene prednosti šargarepe

Šargarepa je bogata vitaminom A i drugim hranljivim materijama te se smatra zdravom namirnicom koja se može uključiti u mnoga jela i prehrambene proizvode. Nekoliko zdravstvenih prednosti koje se mogu spomenuti su:

  • Visok sadržaj vitamina A

Šargarepa je bogata vitaminom A u obliku karotenoida, što je vrlo korisno za oči i vid. Vitamin A takođe pomaže u održavanju zdravlja kože i imunološkog sistema.

  • Potpomaže probavu

Šargarepa sadrži vlakna koja pomažu u normalnom funkcionisanju creva i podstiče probavu.

  • Doprinosi zdravlju srca

Šargarepa je bogata antioksidansima, koji pomažu u sprečavanju oksidativnog stresa i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

  • Pomaže u održavanju zdravlja kože

Šargarepa sadrži vitamine i minerale koji pomažu u održavanju zdravlja kože i sprečavaju pojavu bora i drugih znakova starenja.

  • Pomaže u održavanju zdravlja zuba

Šargarepa sadrži kalcijum i fosfor, koji pomažu u održavanju zdravlja zuba i kostiju.

  • Pomaže u održavanju zdravlja kose

Šargarepa sadrži vitamine i minerale koji pomažu u održavanju zdravlja kose i sprečavaju njeno ispadanje.

Ipak, treba imati na umu da unos bilo koje namirnice neće sam po sebi izlečiti bolest ili sprečiti njeno nastajanje. Zdrav način života, uključujući redovnu fizičku aktivnost i uravnoteženu ishranu, važano je za održavanje dobrog zdravlja.

Kome može da šteti šargarepa

U općenitom smislu, šargarepa se smatra sigurnom namirnicom koja ne bi trebala štetiti većini ljudi. Međutim, postoje neka ograničenja koja treba uzeti u obzir:

  • Alergija na šargarepu

Kao i kod bilo koje druge namirnice, neki ljudi mogu biti alergični na šargarepu. Ako se pojave simptomi poput kožnog osipa, oticanja lica ili grla, kratkog daha ili problema s gutanjem, trebali biste se obratiti lekaru.

  • Ograničenje unosa šećera

Šargarepa sadrži šećer, pa je stoga važno pratiti unos šećera ako pate od dijabetesa ili ako se pokušavate držati dijete s ograničenim unosom šećera.

  • Prekomerni unos vitamina A

Prekomerni unos vitamina A može biti štetan za zdravlje. Međutim, verovatnost prekomerne upotrebe vitamina A preko šargarepe je vrlo mala, osim ako se unose velike količine šargarepe ili se koriste dodaci ishrani s visokim sadržajem vitamina A.

Ukoliko se koriste lekovi ili imate neki zdravstveni problem, trebali biste se posavetovati sa svojim lekarom ili nutricionistom pre nego što uključite šargarepu u svoju isranu.

Foto pexels
Komentari
Loading...