Saznajte koji mirisi tela su najopasniji!

Različiti mirisi su pokazatelji  različitih bolesti, a lekari se nadaju da će dijagnostikovanje bolesti pomoću mirisa uznapredovati, pa će se tako ne samo spasiti mnogi životi.

miris

Istraživači kažu da miris može pomoći kod dijagnostikovanja bolesti. Različiti mirisi upućuju na različite bolesti, a lekari se nadaju da će dijagnostikovanje bolesti pomoću mirisa uznapredovati, pa će se tako ne samo spasiti mnogi životi, nego i zdravi ljudi manje izlagati štetnom zračenju.

Na primer, dah osoba s dijabetesom podseća na aceton, a ako miris podseća na sirovu ribu, to upućuje na oboljenje jetre. Čak i ako je miris previše suptilan da biste ga osetili, uskoro bi miris daha mogao otkrivati “električni nos”.

Istraživači, koji su rezultate objavili u jednom časopisu, objašnjavaju da infekcija bešike uzrokuje da se urin oseća na amonijak. Zbog šizofrenije čovekov znoj će mirisati na sirće, a tifus će učiniti da se koža oseća poput pečenog hleba.

Infekcija limfnih čvorova će stvoriti miris ustajalog piva. Poslednjih nedelja istraživači su otkrili da mašine mogu “nanjušiti” rak dojke i da su jednako deletvorni kao i mamograf.

Jedna pacijentkinja tvrdi da je sama otkrila miris raka. Džoani je na jednom forumu napisala da kad je njen muž imao rak prostate, a ona rak pluća, mogla je osetiti miris trulenja. Kaže da je miris nestao kad je rak izlečen.

Po rečima doktora Džordža Pretija, Džoani nije jedina, mnogi pacijenti su osetili miris raka kod obolelih od te bolesti. Doktor Preti se nada da bi ovo otkriće moglo dovesti do novih načina ranijeg dijagnostikovanja raka. Posebno je zainteresovan za rak jajnika koji se obično otkriva tek u poodmakloj fazi.

On kaže da telo proizvodi hemikalije kao rezultat normalnog metabolizma, ali kancerogene ćelije utiču na metabolizam tako da telo proizvodi drugačije hemikalije, pa odatle i drugi mirisi.

Naučnici tvrde da si nisu jedini koji mogu otkriti. Jedan drugi uređaj je bliže izlasku na tržište. BretahLinl može otkriti rak dojke u pacijentkinjinom dahu. Uređaj daje rezultate za 10 minuta, a smanjuje nepotrebno izlaganje rendgenskim zracima.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...