Saznajte koje benefite nose kruške ukoliko ih jedete svaki dan (VIDEO)

Mogu se jesti tvrde ili mekanije, ali ono što je najvažnije, kruške su izuzetno zdrave.

Pomažu kod zdravlja creva i opstipacije

Kruške su izvrstan izvor topivih i netopivih vlakana, koja su neophodna za zdravlje probavnog sistema. Ova vlakna pomažu u održavanju pravilnog rada creva. Jedna kruška srednje veličine (178 grama) sadrži 6 grama vlakana – 22% dnevnih potreba.

Osim toga, topiva vlakna hrane zdrave bakterije u vašem crevima, smatraju se probioticima i smanjuju opstipaciju, a povezana su sa starenjem i dobrim imunitetom. Budući da kora kruške sadrži znatnu količinu vlakana, najbolje je jesti ovo voće neoguljeno.

Blagotovorni spojevi

Kruške sadrže mnogo korisnih biljnih spojeva koji tim plodovima daju različite nijanse. Kruška crvene tonove dobija od antocijanima , a ovi spojevi mogu poboljšati zdravlje srca i ojačati krvne sudove.

Zelene kruške bogate su luteinom i zeaksantinom, dva spoja koja su potrebna za održavanje oštrine vida, pogotovo kako starimo. Ovi spojevi se nalaze u kori kruške.

Protivupalna svojstva

Iako je upala normalan imunološki proces, hronična ili dugotrajna upala može naškoditi vašem zdravlju. Kruške su bogat izvor flavonoidnih antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv upale i mogu smanjiti rizik od različitih bolesti.

Nekoliko velikih istraživanja povezuje visoki unos flavonoida sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Ovaj učinak može biti posledica protivupalnih i antioksidativnih svojstava tih spojeva.

Pomažu protiv raka

Kruške sadrže različite spojeve koji mogu pokazati antikancerogena svojstva. Na primer, pokazalo se da se sadržaj antocijana i cinamične kiselina pomaže u bori protiv raka.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da ishrana bogata voćem, uključujući i kruške, može štititi od nekih vrsta raka. Neke studije ukazuju da plodovi bogati flavonoidima kao što su kruške mogu štititi i od raka dojke i jajnika, što čini ovaj plod posebno dobrim izborom za žene.

Smanjuju rizik od dijabetesa

Kruške, posebno crvene, mogu pomoći kod smanjivanja rizika od dijabetesa. Jedno veliko istraživanje u kojem je učestvovalo više od 200.000 ljudi otkrilo je da uzimanje 5 ili više obroka nedeljno voća bogato antocijanima (crvene krušake) povezano s 23% nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Štaviše, vlakna u kruškama usporavaju probavu, dajući vašem telu više vremena za razbijanje i apsorbiranje ugljeni hidrata.

Pomažu kod zdravlja srca

Kruške mogu smanjiti rizik od bolesti srca. Njihovi procijanidni antioksidanti mogu smanjiti ukočenost srčanog tkiva, sniziti loš holesterol i povećati dobar holesterol.

Kora sadrži važan antioksidans koji se zove kvercetin, za koji se smatra da pomaže zdravlju srca smanjenjem upale i smanjenjem faktora rizika od srčanih bolesti kao što su visok krvni pritisak i nivo holesterola. Redovno konzumiranje krušaka također može smanjiti rizik od moždanog udara.

Pomaže kod gubitka kilograma

Kruške sadrže malo kalorija, odnosno imaju puno vode i vlakana. Ova kombinacija stvara odličan izbor ako želite smršati jer će vam vlakna i voda pomoći da se osećate sito. Kada je tako, prirodno je da manje žudite za hranom.

Kruške su dostupne tokom cele godine i lako ih je pronaći u većini prodavnica. Jedite ih cele, a ako ih kombinujete s orašastim plodovima imaćete odličan obrok. Također ih možete dodati u svoja omiljena jela kao što su zobena kaša, salate i smoothieje.

Foto pexels
Komentari
Loading...