Generic filters
Exact matches only

Saznajte koja hrana vam daje a koja crpi energiju ( VIDEO )

Ako je energiju teško opisati, dobro nam je poznat osećaj kad nam nedostaje.

Dug je spisak stvari koje nam smanjuju njene zalihe, ali hrana ne bi smela biti jedna od njih.

Svakome od nas odgovara jedan tip ishrane

Obilje esencijalnih nutrijenata s malo kalorija – recept je za obrok nakon kojeg ćete se osećati poletno i odmorno, a ne umorno i pospano. Koje ćete namirnice koristiti u tom receptu zavisi isključivo od vašeg organizma. Naime, nije dovoljno da hrana na vašem tanjiru bude zdrava, nego da bude zdrava vama i da pruži najveću potporu vašem organizmu.

Iako je intolerancija na određene namirnice sve češći pojam u rečniku mnogih, mnogo je veći postotak onih koji su osetljivi na određeni način ishrane. Takva hrana krade velike količine energije, a otkrivanje tih namirnica otežava zakasnela reakcija organizma.

Jonny Bowden, američki stručnjak za nutricionizam i zdravlje, pojašnjava: „Nakon što pojedete ručak koji ne odgovara vašem organizmu, njegova odložena reakcija će uslediti predveče ili tek sutradan, a manifestovaće se kao umor, pospanost, dekoncentacija, nadutost itd. Ali tada taj osećaj više ne povezujete s tim ručkom jer se jedva i sećate šta ste jeli.“

Osim pojedinih namirnica, prema Glenu Depkeu, američkom nutricionistui i naturopati, svakome od nas odgovara određeni stil ishrane. Nekome će ishrana bogata proteinima delovati kao čarobni napitak iz filmova o Asterixu i Obelixu, dok će drugome energiju pružiti sirova ishrana ili vegetarijanski jelovnik. Depke je osmislio podelu na tri metabolička tipa ishrane: proteinski, vegetarijanski i kombinovani tip, koji spaja prva dva tipa.

Univerzalni jelovnik koji obezbeđuje dugotrajnu zalihu energije

Koji tip najbolje odgovara vašem organizmu otkriva njegov upitnik koji zanima kakav bi vam ručak obezbedio najviše energije, koji deo piletine preferirate, žudite li za slanim grickalicama, kako se osećate tokom posta, smeta li vam preskakanje obroka, kako reagujete kad popijete voćni sok i kafu na prazan želudac, koliko vas može iznenaditi neočekivan glasan zvuk…

Paleoishrana za podizanje energije

Ako niste sigurni kakva bi vam ishrana odgovarala, isprobajte univerzalni jelovnik za podizanje energije. Prema Jonnyju Bowdenu i brojnim drugim nutricionistima, on je „isklesan u kamenu“. Naime, način ishrane iz kamenog doba, odnosno paleoishrana koja propagira konzumiranje onog što se može uloviti, ubrati ili sakupiti, izvrstan je podizač energije. Jer hrana u svom izvornom, prirodnom stanju, koja nije prerađena, pruža mnogo mirniju i dugotrajniju zalihu energije.

Premda paleoishrana isključuje žitarice, kada je u pitanju podizanje energije, napravite izuzetak sa zobi (ako vam ne smeta gluten), kvinojom i amarantom. One jedine imaju nizak glikemijski indeks, što znači da organizmu osiguravaju kontinuirano snabdevanje energijom.

Orašasti plodovi pomažu u održavanju izdržljivosti

Da biste u kratkom roku podigli nivo energije i zadovoljili gladan stomak, nadohvat ruke držite semenke i orahe koji pomažu u održavanju izdržljivosti i snage. Tajna njihovog konzumiranja leži u količini, stoga nemojte pojesti celu kesicu, dovoljna je jedna šaka da vitalizuje uspavanu energiju.

U sitne zalogaje koji osiguravaju veliku količinu energije spadaju i borovnice, chia semenke, goji i acai bobice, nar, brusnica… A najbolje energetsko piće s nula kalorija svakako je voda! Čak i kad dehidrirate samo dva posto, nivo energije značajno se smanjuje.

Dok nazdravljate čašom vode, za ručkom mislite na japansku izreku Hara hachi bu, što znači – zadovoljite svoj apetit samo 80 posto jer mrvica gladi osigurava puno energije.

Foto pexels
Komentari
Loading...